25/04/2024

Нов препарат принуждава раковите клетки сами да се унищожават

Новосъздаден препарат превръща раковите клетки в канибали и с това дава шанс за живот на много тежко болни.

Откритието е направено в Онкологичния център Маси при университета в Вирджиния. Положителни резултати са постигнати при изпитанието на препарата, съставен от няколко вече известни противоракови лекарства, както и от съвсем наскоро разработени.

Той убива раковите клетки в дебелото черво, белите дробове, черния дроб, бъбреците, гърдите и мозъка и не оказва почти никакво въздействие върху здравите клетки. Американските учени, съобщава списание MolecularPharmacology, възнамеряват да проведат тестове на неголяма група онкологично болни.

„Засега е рано да говорим кога могат да започнат клиничните изпитания. Но ние вече ги планираме, казва онкологът Андрю Поклепович. Лабораторните опити дадоха обнадеждаващи резултати. Нас много ни радва фактът, че лекарствата, използвани при новата терапия са или вече одобрени, или сега се провеждат клиничните изпитания и скоро ще бъдат одобрени”.

Новият препарат е създаден на основата на сорафениб, регорафиниб и лекарствата от групата PI3K/AKT. Те блокират изработването на фермента, който е необходим за образуването и разпространението на раковите клетки, пише сайтът sciencedaily.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *