27/01/2021

Кризата посяга на живота

Финансовата криза разсипа много човешки съдби. Дори слънчевият нрав на италианците беше поставен на сериозни изпитания. Не са малко онези, които виждат в самоубийството единствения изход от дълговете и безработицата.

Дребни предприемачи, творци или безработни: дълговата криза предизвика разтърсваща вълна от самоубийства в Италия. Един от най-шокиращите напоследък случаи беше на мъж от Болоня, който се самозапали. Бившият зидаро-мазач бил до такава степен притиснат от дълговете си и от гоненията на данъчните власти, че предпочел да сложи край на живота си. Девет дни след аутодафето той почина от раните си.

Акт на отчаяние

През последните седмици италианските медии почти ежедневно съобщават за подобни актове на отчаяние. Става дума за предприемачи, притиснати от дълговете на фирмите си, или за служители, съкратени от работа, които не виждат никаква перспектива поради наличието на безработица от повече от 9%.

Междувременно за вълната от самоубийства се говори навсякъде. Серджо Марчоне, шеф на автомобилния концерн Фиат заяви, че самоубийствата отразяват „непоносимата ситуация“ в икономическата и социалната сфера. Други прогнозираха, че вълната ще продължи още доста дълго време, защото за Италия все още не се вижда никаква светлинка в тунела. С това индиректно беше атакуван и настоящият премиер Марио Монти, който се опитва да вдъхва надежда на италианците.

Пътят от безизходицата до самоубийството е кратък

В средите на бизнеса междувременно сами се заеха да си организират помощ. Организацията на предприемачите създаде мрежа от центрове за психологическа помощ, адресирана към фирмите и техните служители. Инициаторът на проекта Масимо Мадзучели от северноиталианската провинция Варезе обяснява, че помощта е нужна, като се има предвид, че фирмите така и не са успели да се възстановят истински от предишната сериозна рецесия в Италия през 2009 година.

Поради дългове и неиздължени плащания на клиенти голяма част от фирмите изпитват сериозни трудности да получат нови кредити от банките. А пътят от чувството за безизходица и изолация до самоубийството е твърде кратък…

АГ, ДПА, АФП, ФО, Б. Узунова, Редактор: М. Илчевa, DW

Бележка на редакцията: В България обобщена статистика на самоубилите се от отчаяние и безизходица няма. Макар че те поляха с изобилна кръв несвършващия и античовешки преход в страната ни. Италианците все пак имаха шанса да опитат вкуса и на достойния живот. И пак не издържаха. Тепърва ще има да гледаме и чуваме за сложили край на живота си. Защото Човекът никога  не е бил приоритет на никое българско правителство – и преди, и сега.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *