28/03/2024

Идват два парада на планетите, единият може да е смъртоносен

Рядкото астронимечско явление – парад на планените, може да се наблюдава в Слънчевата система с Венера, Земята и Слънцето на 6 юни, 2012, съобщават астрономи.

Венера, Земята и Слънцето тогава ще се строят в една редица. За съжаление с невъоръжено око няма да е възможно да се види нищо, но чрез телескоп астрономите ще могат да наблюдават движението на „малка точка“ на фона на слънчевия диск.

Трябва да се отбележи, че тази конфигурация на планетите и Слънцето се случва много по-рядко, отколкото парадът на планети, в който участват Луната, Земята и Слънцето.

Според астрономите този парад на планетите няма да има никакво въздействие върху Земята. Но на 21 декември 2012 г., вече обявен от мнозина за край на света, ни  чака още един парад  и то – много сериозен парад. В него ще участват  Сатурн, Юпитер, Венера, Меркурий, Марс и Земята. Планените на други звездни системи също трябва да се подредят тогава в една линия. Този явление е изключително рядко.

Картината може да бъде сравнена с часовника,  когато стрелките му застанат върху 12 часа. Тоест парадът на планетите на 21 декември 2012 е феномен с галактически мащаби.

Предишни паради на планетите, ограничени само в нашата Слънчева система, не са довели до никакви сериозни последствия. Въпреки това, някои учени предполагат,че през декември е възможно изместване както на планети, така и на цели звездни системи от техните стари орбити. Трудно е да си представим при това положение какво можем да очакваме – възможни са различни варианти.

Някои са на мнение, че ни чакат бедствия като рязка промяна на климата, топене на ледниците. Други пък вярват, че никакво въздействие парадите на планетите през 2012 г. няма да окажат на Земята и че те няма да се отличават по нищо от предишните паради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *