26/04/2024

ЕНП: И сегашното правителство се заиграва с монополите

Под мотото „Време е за смелост”, днес, 22 април 2012 г., в Дома на науката и техниката в София, се провежда Вторият национален конгрес на Единна народна партия.

Резултатът от около 2% на изминалите местни избори бе отчетен като малка, но стабилна стъпка за извънпарламентарна партия, която ЕНП направи на първото си самостоятелно явяване на избори.

На конгреса ЕНП се заяви като реформаторска десница, която има програма за развитието на България, базирана на националния консенсус. Програмата „Утре е повече от днес” се базира на съгласие между правителството, бизнеса и обществото, и предвижда скокообразен икономически растеж между 5% и 7% годишно, в рамките на следващите 15-20 години. Става въпрос за солидарно отделяне на ресурс – правителството чрез средствата за инфраструктура, образование, трансферни плащания и субсидии; бизнеса чрез инвестиции в работниците като обучение и преквалификация, а не чрез консумиране на печалби; и работната сила с воля да се забавят увеличенията на възнагражденията в името на бъдещ период. Субектите съзнават и се договарят, че тази инвестиция е част от по-голям приход в бъдеще и поемат тежестта солидарно.

Единна народна партия приема образованието като част от икономическата система, а не просто като социална дейност, за което се отделят толкова пари колкото останалите. Партията предлага промяна в законодателството, което предвижда минимално заплащане от 8 лв. на час, като така отпаднат фиктивните заплати и се даде гъвкава възможност за работа на повече от едно място. Това ще даде възможност за мобилност на работната ръка и конкурентност на пазара на труда.

Предлага се въвеждане на индивидуални осигурителни партиди в здравните и социални фондове. Държавната и общинска администрация да стартира с възнаграждения от минимум две минимални работни заплати. Партията предлага фокусиране върху специфични активи на нацията като специална политика към българската диаспора, ефективно управление на историческите забележителности и природни дадености, специална политика към балнеологията и термалните извори и развитие на екоземеделието. Конгресът постави иновациите и образованието в основата на бъдещия икономически растеж.

На форума не бяха спестени критики към управляващите заради липсата на реформи, увеличаването на цените и спадът на потреблението, размерът на сивата икономика и развитието на олигархичен капитализъм, свързан пряко с партията и държавата. Волята за реформи бе споменавана най-често в изказванията, заедно със заключението, че партиите в управлението се сменят, а интересите остават. Както и днешното правителство също се заиграва с монополите. Според Единна народна партия властта на държавата е нараснала повече, отколкото е съгласието на управляваните.

Програмата ще бъде разработена и разпространена във всички клубове на ЕНП в страната и ще служи за бъдеща основа за явяване на парламентарни избори и за разговори с партньорите в център-дясното политическо пространство.

 

One thought on “ЕНП: И сегашното правителство се заиграва с монополите

  1. Бе кви глупости дрънкат всички: Заиграват се с монополите?????? Не е така! Разрешават им да ни грабят като башибозук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *