27/04/2024

Дилма Русеф: САЩ съсипват икономиките на развиващите се страни

Паричната политика на САЩ, която е предназначена да стимулира икономическия растеж на страната, е вредна за развиващите се страни, заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф. Според нея изобилието на долари води до надценяването на местните валути, което е в ущърб на развиващите се икономики.

„Решението на САЩ да остави лихвените проценти по кредитите в близко до нулата равнище доведе до приток на спекулативни пари. На първо място от този проблем са засегнати развиващите се страни, където местната валута е надценена. Това доведе до там, че много компании са станаха неконкурентни. По този начин паричната политика на правителството на САЩ пречи на икономическия растеж в развиващите се страни „,  каза Дилма Русе по време на посещението си в Съединените щати.

Тя отдавна се опитва да се справи с глобалните дисбаланси на валутата, които се получиха след кризата от 2008 г. Дилма Русеф направи подобни изказвания и към германските власти по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, пише The Wall Street Journal.

Оплакванията от паричната политика на Съединените щати и развитите страни стават по-силни. Икономиката на Бразилия през 2011 г. е нараснала само с 2,7%, докато през 2010 г. растежът й е бил 7,5%. Икономистите, които подкрепят богатите страни уверяват, че в печатането на долари няма нищо страшно, защото сега трябва да се даде тласък на икономическия растеж в Европа и САЩ.

„Президентът на Бразилия прави един напълно правилни искове срещу САЩ, по-скоро към Федералния резерв, който за да стимулира икономиката на САЩ, проведе два етапа на „количествено облекчаване“ на обща стойност 2.6 трилиона долара,“  заяви коментаторът от ФГ „Калита-Финанс“ Алексей Вязовски.

„Развиващите се страни са принудени да се защитават от закупуване на долари и доларови дългове в резервите си с надеждата за намаляване на курса на националната валута, което от своя страна, води до валутни войни. Типичен пример за такива войни е подцененият в продължение на десетилетия китайски юан“,  каза експертът.

Според него, всичко това води до щети и загуба на доверие в парите, обезпечени с данъчната основа на страната.

„През последните две години, бразилският реал спрямо долара е поскъпнал с 30%. Спекулативният капитал създава условия за ръст на инфлацията и Централната банка на Бразилия ще трябва да се бори с укрепването на националната валута чрез провеждане на интервенции. Само през януари за интервенции са похарчени 8 милиарда долара „, припомнят наблюдатели.

Централната банка на Бразилия бе принудена да вдигне и основния лихвен процент от средата на 2010 до средата на 2011, което неблагоприятно засегна икономиката.

Икономиката на Бразилия започва да расте от средата на 1990-те години благодарение на усилията на националните власти за стабилизиране на националната валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *