28/03/2024

В очакване на атака от Запада Русия концентрира войска до Иран

Според информирани руски източници, руската армия очаква, че срещу Иран ще има военна атака това лято. Поради тази причина военните са разработили план за преместване на руски войски в Армения, която граничи с Ислямската република.

Ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Виктор Озеров потвърди, че руският Генерален щаб е подготвил план за действие в случай на нападение срещу Иран.

Дмитрий Рогозин, които доскоро бе посланик на Русия в НАТО, предупреди за атака срещу Иран. „Иран е наш съсед, каза Рогозин. Ако Иран бъде въвлечен във война, това ще бъде пряка заплаха за нашата сигурност.“

Източник от руското министерство на отбраната твърди, че руската армия не вярва, че Израел има достатъчно военна мощ, за да надделее над отбраната на Иран и вярва, че във военните действия ще бъдат включени и САЩ.

Намерението да се предислоцират руски войски е свързано не само за защита на своите жизнени интереси в региона, но също така и за оказване на евентуално съдействие на Иран в случай на нападение срещу него. Източникът допълва, че натрупването на руските сили в региона би могло да доведе до конфронтация между Руската армия със силите на Израел, Съединените щати или и с двете държави едновременно.

Информирани източници твърдят, че руснаците предупреждават за „непредсказуеми последствия“ в случай на нападение срещу Иран, а някои от тях казват, че руските войски ще вземат участие в евентуална война, защото това би застрашило жизнените интереси на Русия в региона.

„Независимая газета“ цитира руски военен източник, според който ситуацията около Иран „подтиква Русия към ускоряване на модернизацията на своята армия в региона на Южен Кавказ, Китайско, Средиземно и Черно море“.

Тази най-новата информация идва от поредица от доклади и изтичане на информация от руски официални лица и държавни агенции, които казват, че израелците почти сигурно ще атакуват Иран през лятото. Показателно е, че семействата от модернизираната преди две години военна база 102 в Гимрах, Армения, вече са евакуирани.

„Военната база 102 е ключова, тя е преден пост на Русия в Южен Кавказ“, пише вестникът.“Тя има много важно геополитическо разположение, но Кремъл се опасява, че може да загуби контрол над ситуацията.“ Горивото за тази руска база в Армения идва от Иран. Руски официални лица се опасяват, че в случай на война, този канал може да бъде блокиран.

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обяви, че в Ставропол и Кисловодск, намиращи се в Северен Кавказ, ще бъдат разположени части на специалните сили.

Командирът на въздушно-десантните войски генерал-лейтенант Владимир Шаманов на свой ред каза, че руските войски в Армения ще бъдат допълнително подсилени с деантичи, както и с ойни и транспортни хеликоптери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *