22/02/2024

Владика удря репортерка, дръзнала да го пита за досиетата

Врачанският митрополит Калиник нападна и удари с вестник репортера на БНТ Елиана Димитрова след заседание на Светия Синод, за да й „запушел устата“, съобщи националната медия.
Причината за неочакваната атака бил въпросът на репортера: „Има ли решение на Синода за досиетата?“

Светият синод заседава вече няколко пъти след избухването на скандала с досиетата, когато стана ясно, че 11 от 15-те митрополити са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Въпреки това официална позиция все още няма, а владиците демонстрираха видима нервност.

След последното заседание на въпроса дали са решили нещо за досиетата, силистренският митрополит Амвросий дори попита: „Ама вие още ли ги помните досиетата?!“.

Старозагорският митрополит Галактион пък реши да отговори с благословия: „Бог да ви благослови и да сте живи и здрави“, а Варненският и Великопреславски владика Кирил бе учуден от интереса: „Моля ви се, няма какво да говорим. Защо трябва да питате?“.

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил темата с досиетата ще се обсъжда, само ако патриарх Максим реши пак да постави въпроса.

Врачанският митрополит Калиник ( на снимката)е един от 11-те митрополити с досие. Той вече обяви, че не е бил принуждаван да сътрудничи на ДС, като обясни, че за никого не съм донасял нищо лошо. Но поиска прошка.

http://dnes.dir.bg/news/vratza-popove-prikritie-mitropolit-kalinik-10738200

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *