19/03/2024

Доклад: 29 хиляди българи живеят в условията на робство

България е на 32-ро място в света (от 167 държави) и на 5-о в Европа по процент (0.404%) от населението, живеещо в условия на съвременно робство според ново изследване на австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation за Световния индекс на робството за 2016 г.

Класирането ни е сигнал за влошаване на ситуацията с жертвите на този феномен у нас, тъй като при предишния доклад (от 2014 г.) България е била на 73-то място в света. Днес в условията на съвременно робство у нас живеят 29 000 души (при 28 000 през 2014 г).

Под термина „съвременно робство“ авторите на доклада разбират случаи на експлоатиране, които лицето не може да избегне заради заплахи, насилие, принуда, заблуда или злоупотреба с власт. Така например ако жертвата е в чужда страна, паспортът й може да й бъде отнет или да бъде сплашена със закани срещу семейството й. Форми на съвременното робство са принудителният труд, трафикът на хора, експлоатацията на детски труд, сексуална експлоатация, насилствени бракове, продажба на деца и др.

Според Световния индекс на робството за 2016 г., 45.8 милиона души по света живеят в условия на робство днес. Над половината от тях са съсредоточени в 5 страни: Китай, Индия, Бангладеш, Пакистан и Узбекистан. Държавата с най-голям дял на жертви на съвременното робство на глава от население е Северна Корея.

65% от жертвите на трафик на хора в ЕС идват главно от Източна Европа, а именно Румъния, България, Литва и Словакия. 80% от жертвите в Европа са жени. Най-често срещаните случаи на съвременно робство на Стария континент са принудителен труд (в секторите селско и горско стопанство, рибарство, строителство, ресторантьорство, производство на текстил, домакинска работа и др.), сексуална експлоатация и насилствен брак.

Ромските общества са сред най-маргинализираните в Европа, пишат още авторите на доклада. В някои от ромските общества в България „отвличането на булки“ продължава и бракът е легитимиран след консумация – явление, което също попада в обхвата на разбиранията за съвременно робство.

По-късно днес се очакват повече подробности при официалното представяне на доклада в Лондон.

http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *