27/04/2024

Евросъюзът се тресе от корупция

Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в страните от Европейския съюз и повечето граждани на Съюза са на мнение, че тя се е увеличила през последните три години.

Според проучване на Евробарометър по-голямата част (74 %) от европейците смятат, че корупцията е сериозен проблем в тяхната страна.

Почти половината от всички европейци (47%) са на мнение, че равнището на корупцията в родината им се е увеличило през последните три години.

76 % от анкетираните са убедени, че корупцията има в местните власти, 75%  – в регионалните, а според 79 % в националните институции.

Европейците посочват, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация. За националните политици (57 %) и отговорните за възлагането на обществени поръчки служители (47 %) е най-вероятно да се смята, че може да са замесени в такива дейности.

40 % от гражданите са на мнение, че прекалено тесните връзки между бизнеса и политиката допринасят за корупцията. Липсата на действия от страна на политиците (36%) и липсата на прозрачност в начина, по който се изразходват обществените финансови средства (33%), са допринасящи за това фактори. Мнозинството от запитаните (68 %) не смятат, че има достатъчна прозрачност и надзор на финансирането на политическите партии.

Мнозинството от европейците (70%) са на мнение, че корупцията е неизбежна и че винаги е съществувала. Двама от всеки трима европейци (67%) считат, че корупцията е част от бизнес културата в тяхната страна.

С разочарование трябва да отбележа, че практическите резултати в борбата с корупцията в рамките на Европейския съюз продължават да са незадоволителни, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

Колко пъти сме заявявали, че наистина е време за действия, попита тя и изтъкна, че Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки. Крайно време е те да го направят.

Еврокомисарят изтъкна, че корупцията продължава да бъде едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена Европа.

Макар че естеството и обхватът на корупцията варират в различните държави-членки на ЕС, тя вреди на ЕС като цяло що се отнася до намаляването на равнищата на инвестициите, възпрепятстването на правилното функциониране на вътрешния пазар и отрицателното влияние върху публичните финанси.

Икономическите разходи в резултат на корупцията в ЕС се оценяват на около 120 милиарда евро годишно.

http://news.ibox.bg/news/id_1862978122

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *