03/02/2023

Бивш канцлер: Да създадем обединени европейски щати

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер призова за създаването на „Обединени европейски щати“, като каза, че Европейският съюз има нужда от общо правителство, за да избегне бъдещи икономически кризи, предаде Ройтерс. Социалдемократът Шрьодер, който управляваше Германия от 1998 до 2005 г., заяви в интервю за сп. „Шпигел“, че лидерите на ЕС грешат, ако очакват еврото само по себе си да бъде движеща сила за общността.Според него настоящата криза показва, че „ние не можем да имаме зона на обща валута без обща фискална, икономическа и социална политика“. „Нужно е да се откажем от националния суверенитет“, заяви той.

„От Европейската комисия би трябвало да направим правителство, което да бъде под надзора на Европейския парламент. А това означава Обединени европейски щати“, каза Шрьодер. Той приветства инициативата на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози за придвижване към фискален съюз през 2012 г.

„Това е правилният път напред и предпоставката за правилното финансиране – еврооблигации“, заяви бившият канцлер. Според него кризата предлага „истинска възможност за постигане на политическо единство в Европа“.

Шрьодер, който твърди, че ЕС може да отговори на растящата конкуренция на САЩ и азиатските държави само като бъде напълно единен, отдавна посочва Великобритания като пречка за задълбочаване на европейската интеграция. „Великобритания създава най-големите проблеми. Тя не е приела еврото, но въпреки това британците винаги искат да участват, когато става дума за определяне на европейско икономическо пространство. Не става така“, каза той.

dir.bg

(Visited 61 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *