26/04/2024

ЕНП: Докладът на ЕК е най-критичният досега

Последният мониторингов доклад на Европейската комисия за България е обективна негативна оценка за действията и бездействията на властта в сферата на правосъдието и вътрешните работи, за липсата на убедителни резултати.

Това е най-критичният доклад, който страната ни е получавала, и който дава ясен знак, че времето за комфорт на това правителство е свършило и Брюксел вече не вярва на сълзи. Управляващите получиха остри критики за липсата на явни и убедителни резултати в борбата си с корупцията и организираната престъпност, въпреки обещанията си за справяне именно в тази област, когато дойдоха на власт.

Много е важно присъствието в доклада  на липсата на прозрачност за провеждането на последните избори и купуването на гласове. Това е много ясен знак към управляващите и означава, че въпреки клетвите им трябва много добре да погледнат Избирателния кодекс и да вземат предвид всички препоръки, които има към него, както от опозиция, така и от мнозинство.

Реформирането на процеса на избор на ВСС, за което се настоява в доклада, означава или публични изслушвания, най-вече промяна на  Конституцията.

Единна народна партия не приема евтини обяснения за лошата комуникация на вътрешния министър със съда или за липсата на родолюбие в опозиционни политици и неправителствени организации, които говорели и пишели срещу България в Брюксел. Подобни обяснения сме чували за лоши доклади и от Българската социалистическа партия в предишни периоди. Имаше и период, в който ни се обясняваше, че ние сме много напреднали, но изоставаме заради нашите съседи в Румъния, с които се движим в пакет. Ето днес оценките за Румъния са положителни, а за нас по-лоши дори от миналия доклад, което дава на Холандия абсолютно право да потвърди отказа си за приемането ни  в Шенген.

Изводът, които се налага по разбираеми причини, след 2 години и половина неуспехи е, че ГЕРБ или не иска, или не може да се справи с този проблем, който тормози цяла България. Защото истината е, че в страната няма доверие към работата на правоохранителните и правораздавателните органи. Премиерът Борисов трябва да разбере, че съдът, полицията и прокуратурата са една система независимо от мястото, което им определя Конституцията. За българските граждани това е една система, която раздава справедливост. За съжаление за толкова години не се намериха управляващи, които да разберат именно това.

Оставката на Цветан Цветанов би била само самотен щрих в цялостната  кадрова промяна, за която вече е необходима политическа воля. Следват много по-тежки и сериозни въпроси за интересите, които управляващите защитават във властта. Премиерът Бойко Борисов е този, който трябва да отговори и да даде решение. Защото хората се сменят, но интересите остават! По действията му, а не по броя на разказаните анекдоти за казана и дяволите, ще разберем отговора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *