27/04/2024

Дянков: Нешева и Павлова са жертви на спекулация

Това беше политическа спекула. За съжаление изгарят добри хора като Нели Нешева и Гергана Павлова – така финансовият министър Симеон Дянков коментира оставката на шефката на Здравната каса и отстраняването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

„По закон НЗОК, както и голяма част от институциите като НОИ, Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура“, имат право да раздават бонуси, които да са до 25% от приходите им. Нешева е раздала много под тази сума. Ако се сравни исторически тя е давала много по-малко, включително на себе си. Просто много нашумя темата. За мен Нели Нешева много добре си вършеше работата, но тя стана жертва на популизъм“, категоричен бе вицепремиерът в сутрешния блок на БНТ.

Той подчерта, че това допълнително заплащане стимулира хората на държавна работа, затова трябва да има повече прозрачност за бонусите. Затова ще поиска депутатите да приемат спешно Закона за държавния служител, който е внесен в парламента още през ноември миналата година. Така правилата за възнагражденията на служителите в държавната администрация ще станат ясни, смята Дянков, цитира го БГНЕС.

„Бонусите по никакъв начин не трябва да са свързани с глобите, които дадена институция събира. Освен това бонусите трябва да се дават само за добре свършена работа и то по преценка на ръководителя. Бонуси трябва да получат само тези, които имат високи оценки“, подчерта той.
Министърът изтъкна, че според него е правилно това, че Нешева, която ръководеше 4 милярден ресурс, е вземала 1000 лева на месец бонус.
„Как иначе ще стимулираме хората, които са на толкова отговорни постове“, попита риторично Дянков.

Той бе категоричен, че и Гергана Павлова е жертва на политическа спекуация и „суматоха, която се създаде около здравеопазването като цяло“. Освен това опроверга твърденията, че тя е работила за „Софарма“ и по този начин се е опитвала да лобира в нейна полза. Министърът уточни, че е била служителка на анализаторска фирма, която в последствие е била купена от „Софарма“, и няколко месеца по-късно е напуснала.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че отстранява Павлова именно заради това, че не е изпълнила ангажимента си да обясни как се формират цените на лекарствата и „защо е това“ – някои лекарства да са по-евтини в съседни страни. Тази информация се появи след разследване на ТВ7, което показва, че у нас някои медикаменти на „Софарма“ се продават на двойно и тройно по-високи цени отколкото в Сърбия и Турция.

Въпреки това Дянков застана на нейна страна: „Тя търпи критика, че не излезе и не каза откъде е дошла. Но това, което Павлова направи като реформи заедно със здравната комисия е, че се децентрализираха аукционите за купуването на лекарства, така че да се правят на ниво болници, с което има по-голям достъп към лекарствата“.

Според него България не е застрашена от налагане на санкции от Европейската комисия заради лекарствената политика. Той обаче подкрепи решението да се направи одит за ценообразуването на лекарствата у нас, за което съобщи здравният министър Стефан Константинов.

Междувременно Нели Нешева заяви днес, че раздадените пари не са бонуси, а средства от контролна дейност и и попита: „Като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването“.

Вчера СДС поиска оставката на Константинов, но той заяви, че няма да я подаде.

http://dnes.dir.bg/news/simeon-djankov-neli-nesheva-gergana-pavlova-bonusi-inovnitzi-10591695

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *