25/04/2024

Европейската комисия поиска разследване за бомбата в „Галерия“

Брюксел поиска пълно разследване на бомбата пред софийския вестник „Галерия“, публикувал записи, свързани с анти-корупционната операция „Октопод“.

Случилото се може да навреди на българската кандидатура за Шенген, пише електронното издание „ИЮ Обзървър„.

„Знаем за експлозията, но не и за обстоятелствата зад нея. Очакваме българските власти да извършат пълно разследване и да изправят виновните пред правосъдието“, заяви говорителката на Европейската комисия Пия Хансен.

Спекулациите в България започнаха още вчера, след като 400 грама тротилов еквивалент нанесе щети на сграда, в която се помещава редакцията на „Галерия“.

Вестникът през последните седмици публикува серия от записи за непотизъм и корупция сред високопоставени представители, включително и премиера Бойко Борисов.

Бомбата избухна само часове преди пристигането на четирима еврокомисари, включително комисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, припомня „ИЮ Обзървър“.

Изданието цитира мнението на главния редактор на „Галерия“ Кристина Патрашкова, че взривът е „политически акт, целящ да ни сплаши“, защото вестникът е „критичен към правителството“.

„Галерия“ наскоро публикува записи, показващи, че премиерът Борисов е поискал един от познатите му, с които играе футбол, да бъде преназначен в митницaтa на софийското летище.

Скандалът доведе до вот на доверие в парламента, който според „ИЮ Обзървър“ почти е струвал поста на премиера.

Скандалът показва и сигурността по българската граница в негативна светлина – сега, когато България и Румъния се опитват да убедят ЕС, че са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.

И дете страни трябваше да се присъединят през март, но Франция и Германия искат да отложат членството им с до две години.

Премиерът Борисов се е пошегува, че „е доволен, тъй като бомбата е поставена професионално, за да няма ранени“, пише „ИЮ Обзървър“.

Българският премиер не се притеснява, че инцидентът съвпада с посещението на еврокомисарите, защото е ясно, че правителството е наследило страна, пълна с организирана престъпност и корупция и предприема мерки за борба с нея.

Целта на антикорупционната операция „Октопод“ от миналата година беше да покаже усилията на България в борбата с престъпността, които са от значение както за кандидатурата за Шенген, така и за доклада на Брюксел.

Следващият доклад се очаква до няколко седмици, припомня „ИЮ Обзървър“.

Изданието цитира мнението на Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания, който смята, че и София, и Брюксел имат прекалено „бюрократичен“ подход към проблема.

„Бюрократи пишат доклади в Брюксел и казват, че направеното не е достатъчно, докато българските бюрократи на свой ред обещават да направят повече. Но нищо не се случва“.

ЕС е объркан от степента на „проникване на криминални фигури в политиката и тайните служби“ и е пасивен наблюдател на „мафиотските екшъни“, които се развиват в страната.

Минчев подчертава иронично, че антикорупционните мерки понякога влизат в противоречие с принципа на върховенство на закона.

По думите му Борисов има добри намерения, но не винаги използва демократични средства за постигане на целите си.

Изданието цитира и данни на вестник „Дневник“, според които законът, който от миналата година позволи електронното подслушване е довел до поне 10 хил. такива случая, повечето от които без надлежна гаранция от съда.

Пролуките в законодателството се използват от прокуратурата, за да се изисква информация за граждани, отнасящи се до техния интернет трафик или телефонните им разговори, без това да е позволено от съдия, пише „ИЮ Обзървър“.

Освен разследването на бомбения инцидент, ЕК ще се опита и да осигури подслушването на телефони и компютри да следва закона, а съдебната власт да работи независимо.

vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *