26/04/2024

Учени създадоха шапка-невидимка

Американски учени направиха истински пробив при създаването на материал, който може да прави покритите с него предмети невидими. Изследователи от университета в Остин накараха да изчезне доста голям обект – 18-сантиметров цилиндър. При това той бил невидим от всички страни, независимо от ъгъла, от който се наблюдава. Става дума за излъчване в микровълновия диапазон, което прави предмета невидим и в трите му измерения.

По-рано учените използвали материали за създаването на невидим плащ. Те са направени по такъв начин, че могат да управляват вълните на светлината, изменяйки траекторията на падането им. Вместо да попадне върху обекта, светлината го заобикаля. Тя сякаш отскача от повърхността на материала като топка за тенис.

Изследователят Андреа Алу от университета в Остин използвал в своята работат плазмен материал, действащ по друг начин. Благодарение на падащата светлина се образуват квазичастиците плазмони, които сами по себе си могатда произвеждат електромагнитни вълни. С тяхна помощ се създава негативно изображение на обекта като на непроявена фотолента. Когато плазмонното покритие влиза в взаимодействие с обекта вътре в него, той става невидим заради насрещното действие на плазмона и предмета.

Като резултат 18-сантиметровият цилиндър изчезва и не може да се види от никаква гледна точка. „Това е реален обект, който си стои в нашата лаборатория, но той напълно „изчезна”, коментира с възторг Андреа Алу. Този метод обаче няма да работи във видимия диапазон – засега учените са успели да „разтварят във въздуха” предмети само в микровълновия спектър. А невидимият плащ е заключен засега само под този цилиндър.

Въпреки това учените са изпълнени с ентусиазъм. „Предстои ни още много работа. Имахме задачата да покажем предимствата на плазмения материал. Готов съм да се обзаложа, че след 5 години невидими плащове ще се правят именно от него”, заявява Алу.

По-рано изследователи на метаматериали от университета в Бирмингам заставиха да изчезне канцеларски кламер. Те обаче използваха друг метод. За да изчезне кламерът, те го сложили пред система от специфично наклонени кристали. Особеностите на отражението и пречупването на светлината в тази система водят до това, че реалният обект става напълно невидим.

„Това действително е съществена крачка напред в работата по създаването на оптически плащ –невидимка”, коментира физикът д-р Чжан Шуан. При това използването на тази система е ограничено единствено от размера на естествените кристали – калцити, които са били използвани в Бирмингамският университет

„В всички предишни опити изследователите успяваха да постигнат изчезване на микрообекти. Сега ние сме уверени, че в близките години ще създадем система,     която ще скрива предмети с размерите на човек”, смята д-р Шуан.

Разработките в областта на оптически невидимите материали се провеждат вече повече от 40 години. Едно от последните постижения – Meta-flex, е създадено от шотландски специалисти. Тънък полимер позволява да се оперира с вълните на светлината във видимия й диапазон и да придобива висока пластичност. Светлината, попаднала на повърхността му се пречупва по такъв начин, че сякаш „унищожава” предмета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *