20/05/2024

Съдия обмисля да съди Цветан Цветанов

Със сигурност министър Цветанов в негови интервюта извърши деянието клевета. Той каза неверни обстоятелства за мен и ми приписа престъпления. В кратък срок, предполагам другата седмица, ще реша дали да заведа дело за клевета срещу него.

Това заяви пред bTV съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите, която беше обвинена от вътрешния министър, че е работила за организираната престъпност, защото е забавила делото срещу наркотрафиканта Васил Маникатов.

„Клеветата не е безобидно престъпление, засяга достойнството на човека. Министър Цветанов засяга и съдийската организация, която има съществено място в момента в осъществяването на съдебната реформа. Това, което решавам за себе си е дали трябва да създам още едно дело, дали трябва да занимавам със себе си натоварения и без това съд. Още обмислям дали да си потърся правата“, каза още Тодорова, цитирана от БГНЕС.

Тя отбеляза, че е наказателен съдия и по всички наказателни дела органите на досъдебното производство са част от МВР.
„Ние война с МВР не водим и аз в частност не водя. Работим в рамките на закона“, каза Тодорова. По думите й изказването на Цветанов отклонява вниманието от съществените проблеми и на съда, и на МВР.

„Осъдили сме подсъдимите Васил Маникатов и още двама души за разпространение на наркотици, след това действително има забавяне на мотивите. Това дело е останало по реда си, защото подсъдимите, които трябва да търпят 8 г. лишаване от свобода, така или иначе са били в затвора. Забавянето на мотивите не води до това, че някой се е отклонил от изпълнението на наказания“, обясни тя случая с известния наркотрафикант.

За това, че тя е забавила над 50 дела, заради което беше наказана от ВСС с намаление на заплатата, съдийката заяви, че „в момента продължава единствено да е висящо делото на председателя Владимира Янева (семейна приятелка на Цветанов – б. р.)“, която също е проверявана за забавени дела.

Според Тодорова дисциплинарният процес не е бил честен. „Би следвало управленски да се вземе решение за натовареността на съдиите в големите градове. За 376 работни дни съм разгледала 230 дела. Смятам, че това е непосилна човешка натовареност. Дисциплинарното наказание не решава проблема. Това е репресия, която не ми помага да решавам по-бързо делата на хората. Но понеже съм съдия не бих могла да коментирам повече, тъй като това може да се преценява като натиск върху Върховния административен съд“, подчерта още Мирослава Тодорова, която обжалва наложеното наказание.

Вчера трите предишни ръководства на Съюза на съдиите призоваха главния прокурор Борис Велчев да разпореди проверка на думите на Цветан Цветанов срещу Тодорова и защо Маникатов е бил пуснат на свобода.

„Пълен абсурд е забавянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов да обслужва организираната престъпност“, коментира днес говорителят на ССБ Нели Куцкова. „Мирослава Тодорова е осъдила Маникатов на 8 години ефективно, докато е бил в затвора, за престъпление, което той е извършил в затвора – контролирал е продажба на наркотици. Дори толкова да е забавила делото толкова много – 3 години, както твърди министър Цветанов, което не вярвам, Маникатов е нямало как излезе от затвора“, добави тя.

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-kleveta-miroslava-todorova-vasil-manikatov-10386968

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *