19/04/2024

Грозни истини изскачат от потъналия кораб „Коста Конкордия“

Италианските власти започнаха да разследват твърдения на пътници от претърпелия корабокрушение „Коста Конкордия”, според които руски туристи са давали на членове на екипажа пари, за да попаднат по-бързо в спасителните лодки. За това пише британският The Sun.

„Аз отидох към приближаващите се лодки и очаквах да видя в тях жени, деца и пострадали. Но в лодките се бяха качили здрави мъже и жени в елегантни вечерни тоалети, които говориха на руски език”, разказва 52-годишната Франки Аничини, живееща на остров Джилио, където стоварвали евакуираните пътници, пише утро.ру.

Други очевидци твърдят, че са видели как руснаци, пътуващи в първа класа, са давали подкупи на моряците. А в същото време немощни пътници е трябвало да се грижат сами за себе си.

Самите руснаци от „Коста Конкордия” пък разказаха, че Министерството на външните работи на Русия е оставило пострадалите си съотечественици без помощ. Според пътниците мудността на руското консулство рязко контрастирала с работата на дипломатите от другите държави. Дори временните си документи руснаците получили три дни след корабокрушението като за тях е трябвало да си платят. При това цялата основна помощ на пострадалите е била предоставена от италианските спасители, а сътрудниците на руското външно министерство се появили чак тогава, когато вече от тяхната помощ нямало нужда.

Освен това, според твърденията на туристите, през цялото това време те били оставени без храна. „Ние  деляхме по една бисквита на няколко деца”, написа в интернет една от пострадалите. Това бе потвърдено и от друг пътник – Сергей Алфимов. „ От храната в консулството аз видях само вода. Там, разбира се, имаше автомати за чай, кафе и бонбони, но никой нямаше пари, за да си купи каквото и да е било”, разказва той.

„Ние се спасихме, но после се почуствахме хора втора ръка, отбелязва една от пострадалите. Там имаше хора от забравени от Бога държави и техните правителства така се зарадваха, че са спасени, че им изпратиха самолети, тях ги посрещаха като герои, незабавно бяха откарани в родината си, а ние се оказахме ненужни на никой”.

Припомняме, туристическият лайнер „Коста Конкордия” претърпя крушение близо до италианския остров Джилио в област Тоскана през нощта на 14 януари. На борда му имаше повече от 420 души, 111 от тях бяха руснаци.

Според последните данни  загиналите са 15 души, а безследно изчезналите – 20 пътници и членове на екипажа. По неофициални данни изчезналите са 40, но властите не съобщават тази цифра, за да не създават паника. Освен това стана известно, че на кораба е имало и нерегистрирани пътници, което може да означава, че жертвите са много повече от очакваното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *