27/04/2024

Египетски учени успешно лекуват рак със…злато

 

Златото може да ни спаси от новия бич - рака

Египетски учени постигнаха успех при лечението на рак с помощта на злато. На специална пресконференция в Кайро, която се проведе в Националния център за научни изследвания, д-р Мустафа ас Сейид съобщи, че клиничните опити са показали ефективност при приемането на наночастици от злато при предотвратяването и разпространението на злокачествени тумори.

Според твърденията на египетския медик екипът успял да спре размножаването на раковите клетки с помощта на наночастици от злато, вкарани в тумора с помощта на лазер. При това, отбелязва д-р ас Сейид, въздействието е само върху поразените от болестта клетки, здравите не получават никакви щети от тази интервенция. В момента учените провеждат клинични изпитания върху животни и ако напълно се потвърди отсъствието на странични ефекти, ще започнат изпитания и върху болни от зловещата болест хора.

Мустафа ас Сейид смята, че в случай на ефективност, използването на наночастици ще окаже решаваща роля при лечението на рак на черния дроб, бъбреците, далака. Наночастиците от злато заради техните уникални физически и химични свойства предизвикват голям интерес сред учените. В съвременната медицина  златото започна да се използва при диагностиката и лечението на редица болести, в това число и на злокачествени тумори.

Покрай достатъчно широко разпространената химиотерапия, в която се използва колоиден разтвор на радиоактивно злато, днес съществува съвършено нов съвременен метод, който препоръчва въвеждане в туморните тъкани на микроскопични златни нанокапсули и въздействие върху тях с инфрачервени лъчи. При това раковите клетки загиват, а здравата тъкан остава неповредена.

В експериментите върху животни наночастиците от злато спират рака за сметка на атрофията на кръвоносните съдове в туморното образувание. Все още обаче изпитания върху хора не се провеждат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *