08/05/2024

Направленията падат, но ще си плащаме за специалист

През следващата година пациентите ще могат да се преглеждат при специалист и без направление, но срещу заплащане. Всички следващи изследвания или лечение, ако са необходими, ще се поемат от здравната каса.

Това е записано в проекта на Национален рамков договор за 2012 г. между Българския лекарски съюз и Националнат аздравноосигурителна каса, който днес беше одобрен от съсловната организация.Сумата за преглед, която ще се плаща в тези случаи, ще се определя от самите специалисти, коментира пред БНР председателят на съюза Цветан Райчинов ( на снимката).

Има доста неща, които улесняват достъпа на пациента, както и неговото наблюдение. Улеснение е и когато даден човек има възможност да си го позволи и не желае да чака за направление, да може да отиде направо при специалист, но след това да продължи по пътя на здравно осигурения и да ползва касата, коментира председателят на съюза.

В декларация, приета на 53 извънреден събор на Българския лекарски съюз, се настоява недоказаните обидни квалификации за лекарското съсловие да подлежат на санкции. Лекарите заявяват, че нападките срещу тях рушат доверието на пациентите и пораждат несигурност в съсловието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *