25/04/2024

Телескопът Hubble снима ангел в далечния космос

В навечерието на Рождество Христово американският космически телескоп Hubble направи необичаен подарък. Той поднесе на жителите на Земята космически ангел. Удивителната фотография в действителност показва как се сформира нова звезда в далечната мъглявина S106.

Sharpless 2-106 или както я наричат астрономите S 106 се намира на разстояние две хиляди светлинни години от нашата планета. Тя е достатъчно обширна – простира се на дължина на няколко светлинни години. Мъглявината е разположена в най-далечния и засега – малко изучен ъгъл на Млечния път.

Поразителното явление, запечатано на снимката, се случва благодарение на активността на младата звезда IRS 4. Разбеснялото се светило изхвърля потоци от разтопен газ – това са „крилата” на ангела. За сметка на интересното пречупване на светлината тези крила получават синьо оцветяване.

Пръстен от прах и газ, който се върти около звездата, са изтеглени като рамене на разширяващата се мъглявина. Затова тя е приела формата на пясъчен часовник, което се вижда на фотографията. Благодарение на високата резолюция на камерата може да се забележи своеобразна коса на повърхността на газовия облак. Това се получава заради срещата на горещия газ с хладното междузвездно пространство, образувайки вълни. Бледата светлина, излизаща от звездата осветява по-тъмните частици прах, които създават подобие на кант по края не сините „криле”.

Струва си да се отбележи забавното съвпадение: Точно преди година Hubble подари на Земята огромно „елхово” кълбо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *