29/03/2024

Девалвация: Уравленци ултраси – с медали на името на светец!

Смелият владика на Пловдив

Българите – с много малки изключения, не уважават историята си. В това число и най-вълнуващите страници от нея. Например – доказано е, че Свети Апостол Ерм – един от седемте апостоли на Христос, е проповядвал в Пловдив и е бил първият християнски епископ на някогашния Филипопол, сега Пловдив. Говорим за епископ от почти преди 2000 години. Завършил е живота си мъченически.

Едва от няколко години насам – не и без участието на пловдивския митрополит Николай, неговото име се налага като покровител на Пловдив. А иконата му е окачена над арката от южната страна на тунела в града на тепетата. Макар със сигурност повечето от пловдивчани не знаят кой е той и защо точно този светец трябва да е покровител на Пловдив.

Напористият пловдивски владика вече връчва и медали – в различни степени, на името на Светеца. До тук добре. Но обърнете внимание – връчи ги на прокурор и градоначалници на Пазарджик, анатемосали в същия не търпящ възражения стил – като този на митрополита, един страхлив и почти неосъществен гей парад в Пазарджик. Факт е, че висша съдебна инстанция отмени забраната за тази демонстрация, наложена от пазарджишкия прокурор Янев, като противозаконна.

Но да речем, че сексуалната ориентация е материя тънка и не се знае дали владиката Николай, или пък противниците му са прави. Дразни фактът, че радетели на историята, пловдивчани, които от години се опитваха да направят свети Ерм покровител на Пловдив, нямат никакъв шанс да получат медал с неговото име. Те от години се опитваха да публикуват материали в пресата, а текстовете им мухлясваха с месеци по редакциите, сложени в графата „скучни”. Но не се отказваха.

Не че един медал е кой знае какво, но той би трябвало да показва кои са най-достойните хора на Пловдив, а и на държавата. Но къде у нас такова широко скроено мислене…

Една от тези неуморни пропагандаторки на делото на Свети Ерм в Пловдив е писателката Величка Настрадинова- сестра на незабравимата певица Мария Нейкова. И не е само тя.

Но на такива скромни труженици в полето на невероятната история пловдивска, медал на името на Свети Ерм не се полага. Полага се на шумни нападатели на общо взето – безобидни  хора с обратна резба. Срещу такива е лесно да се опълчиш. Но няма да ги видим тези смелчаци да скочат срещу някой мафиот или кръвопиец на народа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *