22/02/2024

Правителството предлага затвор за продавачите на стари храни

С до три години затвор ще се наказва всеки, който пусне на пазара храни с изтекъл срок на годност или храни без етикет. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които Министерският съвет публикува за обществено обсъждане.

В момента за такова нарушение се предвижда само глоба – за първи случай от 2000 лв. до 4000 лв., при повторно нарушение – до 6000 лв., а при трето – магазинът се затваря временно. В средата на август министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов предложи драстично по-високи глоби за нарушителите.

Поправките в НК предвиждат нарушителите да бъдат вкарвани в затвора при самото установяване на престъплението.До три години затвор се предвижда и за предлагане на храни без етикет. Продажбата на стоки с неустановен произход също се приема като деяние с висока степен на обществена опасност и трябва да се наказва със затвор. Криминализира се и „лъжата“ в надписите за съставките на продуктите.

Зачестилите случаи на предлагани стари храни, които заплашват здравето и живота на хората, налагат криминализиране на деянието, аргументират се вносителите на поправката в НК от Министерския съвет. Предложението за това е на Българската агенция за безопасност на храните.
Според директора на агенцията Йордан Войнов предлагането на храни с изтекъл срок на годност или неустановен произход е сходно с умишленото причиняване на телесна повреда и равносилно на продажбата на дрога.

Преди дни шест деца бяха натровени в Шумен, след като в училищния стол са им сервирани развалени макарони на фурна и супа топчета, пише „Монитор“. През лятото пък 47 лагеруващи на родното Черноморие русначета бяха повалени от негодна храна и прекараха почивката си в повръщане и диария.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *