20/05/2024

Международната агенция за атомна енергия засече радиоактивен йод в Европа

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е засякла много ниско равнище радиоактивен йод в Европа. МААЕ успокоява, че откритият изотоп йод-131 не е заплаха за човешкото здраве, предаде Ройтерс.

Агенцията се опитва да установи източника на радиоактивното вещество, но според нея то не идва от претърпялата авария през март японска атомна електроцентрала „Фукушима 1“.

Aгенцията за ядрена безопасност на Чехия е сигнализирала на МААЕ във Виена, че са измерени ниски нива на йод-131 в страната през последните дни.
Чешкият ядрен регулатор заяви, че източникът на радиоактивния йод със сигурност не е в страната. Така той изключи възможността местната атомна електроцентрала в Темелин да е отделила откритите количества йод-131, предаде ДПА, цитирана от БТА.

МААЕ научила за открити количества от радиоактивния изотоп и в Австрия и Унгария.

Този радиоактивен изотоп на йода има период на полуразпад от 8 дни.
Йод-131 бе изхвърлян в атмосферата при експлозията в Чернобил през 1986 г. и при аварията в Япония. Освен ядрен инцидент, на теория източникът на открия радиоактивен изотоп може да е и завод за радиоактивни медицински материали.

Радиация от „Фукушима 1“ достигна Европа, но в много малки количества. Освен молекули на йода, никакви други радиоактивни частици не бяха засечени в България от началото на кризата с атомната електроцентрала.
В края на март  у нас беше отчетено минимално завишаване на йод-131 от станцията на връх Мусала.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *