26/04/2024

Учени: Апофис е астероидът, който може да унищожи Земята

Всеки месец покрай Земята със скорост около 20 километра в секунда профучават астероиди с размери от 10 до 100 метра в диаметър. Само през последните три години Земята по чудо избегна удари с небесни тела, общата маса на които е около 1 милион тона. Сега към нашата планета с огромна скорост лети астероидът Апофис. На 21 декември 2012 г. той ще се приближи към Земята. Неговата визита може да приключи и с гибелна за човечеството катастрофа.

Към Земята се заплашително приближава астероидът Апофис, чийто диаметър се оценява на 300-400 метра. Сблъсък с него заплашва с много по-големи последици, отколкото при падането на Тунгуския метеорит, който е бил със скромните 80 метра в диаметър. Учените от цял свят оценяват вероятността за сблъсък с този пришълец и разработват методи за предотвратяване на ужасната катастрофа.

Колко реална е заплахата от Космоса?

Учените започнаха сериозно да се интересуват от падането на астероиди сравнително скоро. В края на XVIII падащите метеорити са ги смятали за оптическа измама. Дори в 1960 г. учените се опитвали да обяснят кратерите с космически произход чрез напълно земни причини.

В действителност обаче тази заплаха е реална и изключително сериозна. Именно с пададето на астероид с диаметър 10-15 км. се обяснява началото на ледниковия период, изчезването на динозаврите и на 80 на сто от видовете растения и животни. Издигнатите във въздуха милиони тонове водна пара, прах, сажди и пепел за много месеци наред скрили светлината на слънцето. Рязкото захлаждане не могли да преживеят повечето от живите същества.

Към настоящия момент 158 астероида, които представляват скромния 1 % от броя на изучените от специалистите на НАСА,  на практика действително са заплаха за съществуването на човешката цивилизация. Всеки от тях може да се сблъска със Земята в близкото столетие. Прогнози за по-дълъг период не се правят, защото колкото са по-дългосрочни, толкова са по-малко верни. За изготвянето на пълна класификация на астероидите  и методите за борба срещу тяхното падане на повърхността на планетата ни е необходима сума от 250-300 милиона долара всяка година в продължение на десетилетие.

Специалисти от британския университет Саунтхемтън са приготвили списък на страните според възможната степен на щетите при сблъсък на Земята с астероид. Основните критерии са били броят на хората, които могат да загинат, както и щетите върху инфраструктурата, съобщава сайтът Тайни. Използването на програмата NEOimpactor позволило да се изкаже предположението, че териториите, които ще пострадат най-много са на развитите държави.

Първите места в този черен рейтинг заемат Китай, следван от Индонезия, Индия, Япония,  САЩ, Филипините, Италия, Великобритания. В десетката са и Бразилия и Нигерия.  Според материалните разрушения лидери са Китай, Канада, САЩ, Япония и Швеция.

Не толкова отдавна –  на 29 юни 2011, година всеки желаещ можеше да види с очите си заплахата от Космоса. Тогава на разстояние 12,2 хиляди километра прелетя астероид с размерите на автобус. Астероиди с подобни параметри прелитат горе-долу на всеки шест години. А в началото на тази година на още по-близко разстояние от Земята профуча астероидът 2011 СА7. Тези, които са пропуснали това зрелище, могат да наблюдават още едно подобно през есента. Астероидът е с диаметър около 400 метра,  а разстоянието от Земята 321 хиляди км.

Най-скорошните сблъсъци

Главното потвърждение за опасността от астероидите е Тунгуският метеорит  в началото на миналия век. Но има и много по-пресни новини – астероидът 2008 ТСЗ в Судан, както и взривът на метеорит при навлизането му в атмосферата, който стана през 2009 г. в Индонезия.

Основните въпроси, които вълнуват астрономите при изучаването на астероидите, са следните: какви са техните размери, химически и физически характеристики, колко често се случва да падат и с какво това заплашва човечеството. Особено трудно е да се открият по-малките обекти. Често те могат да се видят едва 20-30 дни преди удара им със Земята. При подобни случаи на учените им остава само да изчислят мястото на падането, а на властите –   да евакуират хората, ако астероидът ще удари населено място.

Специалистите по околоземни обекти от САЩ свързват глобалните катастрофи на Земята с падането на големи астероиди, което се случва веднъж на 500 хиляди години.  „Камъни” от Космоса с размер 10 км. в диаметър падат на всеки 100 милиона години – те не оставят никакъв шанс за оцеляване нито на хората, нито на животните. Една такава „буца” заплашва със смърт 5 милиарда и повече човека.

Сътрудници от лабораторията Cassiopee при националната обсерватория на Франция смятат, че астероидите трябва да се изследват при непосредствен контакт, поради което отделили три от 300 проучвания, към които могат да се отправят космически апарати. Да се идентифицират тези астероиди помогна космическият телескоп на НАСА „Спитцер”. До края на годината с негова помощ се планира да бъдат изследвани още 700 астероида.

В края на март тази година към астероида Веста – вторият по големина, беше изпратен безпилотен кораб.  Около година ще се провеждат проучвания, после корабът трябва да излети към Церер – астероид с диаметър 950 км, който е най-големият в Слънчевата система.

През 1990 г. САЩ направи достъпна информация от каталозите си на космическия боклук. Русия не прави такива изследвания, разчитайки на общодостъпните данни. Но впоследствие информацията на американските специалисти беше засекретена и затова Русия бързо се захвана със свои проекти по тази тема. Информацията за астероидите, получавана сега от САЩ може да е неточна или не навременна, което би могло да доведе до много жертви, ако астероид падне на територията на Русия.

Между другото се правят разработки за отблъскването на космическата заплаха. Държавният ракетен център ( ГРЦ)„В.П. Макавеев” говори за използването на ядрени взривове за унищожаване на астероидите, заплашващи Земята. Взривът може да се използва на повърхността на астероида, за да го раздроби. Или пък – до него, зада се измени траекторията на движението му. Бойните глави могат да бъдат доставени  в космоса с ракети-носители „Союз-2” и „Рус-М”. Първите  позволяват да се избавим от астероиди с диаметър 300 метра, а вторите за по-големи – с диаметър 600-700 метра. В това направление вече се водят изследвания от 15 години насам.

Най-близката заплаха – астероидът Апофис

Новият край на света се свързва с приближаването на астероида с диаметър повече от 300 метра, който през 2004 г. бе забелязан за първи път. Изчисленията показват, че има вероятност от 2 на сто Апофис да се сблъска със Земята през 2029 г. По-късни изчисления изместиха тази дата на 13 април 2036 г.,  като се намалява възможността за сблъсък. Сътрудникът от Сакт Петербургският университет Леонид Соколов отбелязва, че астероидът може да премине на безопасно разстояние, но вероятността за сблъсък през идващите години се запазва.

Да се направят окончателни изводи ще позволи по-точното изчисляване на орбитата на астароида с помощта на радио-локационни спътници. Но това ще стане възможно едва през 2018-2021 г., защото преди това този радиомаяк все още няма да е завършен. През следващите две години  Апофис ще бъде обект на много прецизно внимание тъй като ще покаже иззад Слънцето и ще може по-лесно да се наблюдава.

Астероидът може да бъде разрушен, като се използва ядрен удар. Но това не изключва риска негови отломки да полетят към Земята. Освен това възниква и проблемът с радиацията. По-големи надежди се възлагат на така нареченият гравитационен „трактор” или влекач, чието предназначение е да измени орбитата на астероида. Възможно е върху астероида да кацне гравитационен апарат, който ще създаде смущения със своите реактивни двигатели, и ще отклони Апофис от първоначалната му орбита като ще придаде ускорение на астероида.

Колко е сериозна ситуацията, която създава Апофис говори фактът, че с него сериозно се зае и Европейският съюз. Европа наблюдава и изучава подобни тела, Русия разрабатво методи за разрушаването им, Америка се занимава със създаването на гравитационния „влекач”.

Всеки месец покрай Земята със скорост около 20 километра в секунда профучават астероиди с размери от 10 до 100 метра в диаметър. Само през последните три години Земята по чудо избегна удари с небесни тела, общата маса на които е около 1 милион тона. Сега към нашата планета с огромна скорост лети астероидът Апофис. На 21 декември 2012 г. той ще се приближи към Земята. Неговата визита може да приключи и с гибелна за човечеството катастрофа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *