26/04/2024

Проучване доказа: 165 милиона европейци психясаха!

Почти 40 % от европейците страдат от различни психически заболявания, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет. Около 165 милиона души на Стария континент, или 38 на сто от цялото му население, страдат от депресия, превъзбуденост, безсъние, алкохолизъм или деменция, се посочва в резултатите от проучването, цитирани от БТА. То обхваща 30 държави – 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия – в които живеят общо 514 милиона души.Едва една трета от болните се подлагат на терапия или вземат необходимите лекарства. Затова тези заболявания се превръщат в огромен икономически и социален товар, който се измерва в милиарди евро годишно. „Психическите разстройства са се превърнали в най-голямото здравно предизвикателство за Европа през 21-и век“, изтъкват авторите на доклада.

Екипът от учени, ръководен от Ханс Улрих Витхен от Дрезденския университет са анализирали близо 100 различни психически и неврологични заболявания. Проучването бе публикувано от Европейския колеж по невропсихофармакология. Според Световната здравна организация към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света.

Според Витхен в Европа групата на неврологичните и психическите заболявания вече е най-големият източник на „натоварване върху здравното състояние на хората“. Още през 2005 г. последиците от масовото разпространение на психически и неврологични заболявания е било изчислено на 386 милиарда евро годишно.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *