25/04/2024

Нечувани безредици в Торонто, арестувани са 130 човека

Снимка на Ройтерс

Канадската полиция е арестувала вчера 130 души за участие в масови безредици, избухнали преди началото на срещата на върха на Г-20 в Торонто, съобщи Ройтерс. Маскирани протестиращи се развилняха в центъра на канадския град, подпалиха полицейски коли и чупиха витрини и прозорци.

Началникът на полицията в Торонто Бил Блеър призна, че подчинените му са срещнали трудности да усмирят тълпите и им се е наложило да прибегнат до сълзотворен газ. Никога не сме били свидетели на такъв вандализъм по нашите улици, каза той на брифинг за журналисти.

Полицейският началник съобщи, че са задържани 130 души, между които и организаторите на безредиците, започнали след като група радикали се отцепи от мирно протичащата голяма демонстрация. Банки, кафенета и малки магазини станаха тяхна мишена, като протестиращите разграбиха поне един търговски обект.

Подобни безчинства са рядкост за Торонто – град, известен със своята цивилизованост, посочва Ройтерс, цитирана от Дневник.

Протестите вървяха успоредно на официалния прием в чест на участниците в срещата на върха, койтосе проведе в най-луксозния хотел на Торонто „Роял Йорк“. Гостите бяха посрещани от канадският премиер Стивън Харпър и съпругата му Лорин, която беше избрала бяла рокля на големи пъстри цветя със зелен колан.

Очаква се най-големи спорове на срещата на Г-20 да предизвика въпросът дали правителствата да продължат да наливат пари в икономиките, или да пристъпят към съкращаване на бюджетните дефицити, натрупани в периода на рецесията. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви преди началото на срещата, че лидерите от Г-20 ще съгласуват срокове за намаляване на дефицитите и държавните дългове, посочва ДПА. Пред журналисти Барозу съобщи, че проектодекларацията предлага страните да намалят дефицитите си до 2013 г. и да стабилизират дълговите равнища до 2016.

Очаква се също Канада като страна председател на Г-20 да отправи призив за ускоряване на преговорите по банковата реформа. Тя обаче продължава да е против инициативата на редица европейски страни за налагане на данък на банките с цел създаване на извънреден фонд за случаи на възникване на финансови кризи и е за това страните самостоятелно да решат дали да се присъединят към тази инициатива.

Вчера стана ясно, че лидерите на Г-8, които се срещнаха преди сбирката на 20-те, не успяха да постигнат съгласие по мерките срещу кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *