20/05/2024

Невръстните български килъри

Изнудване, кражби, изнасилвания, убийства – случаите на насилие сред непълнолетните зачестяват. Засилващата се младежка агресия обаче не прави особено впечатление на българите, четем в коментара на Георги Папакочев.

Жестокото убийство на 11-годишно дете в Шумен, обвиняем за което е 21-годишен младеж, не направи особено впечатление. Развълнуваха се единствено близките на жертвата и успешно специализиращите се в „черната хроника” български медии. Вместо да се обявят срещу засилващата се младежка агресия, местните хора протестираха срещу някакъв необезопасен стар строеж, където било извършено престъплението. По същия начин патетиката около не по-малко разтърсващия случай в София, при който 16-годишен юноша надупчи с нож тялото на свой 12-годишен приятел, далеч не успя да наруши августовския ваканционен рахат на обществото.

То, същото това общество, дори и не забеляза как през юни в селско училище отново 14-годишен пубер заби острие в гърдите на 7-годишно дете, а почти по същото време след семейна караница в Панагюрище тийнейджър намушка собствения си баща. Или как през май, отново в столицата, 15-годишен Рамбо наръга и уби безмилостно бивш боксьор.

Излишните дъртаци

Никой, дори постоянно жадните за кръв и жестокости местни медии, не обърна внимание на резултатите от изследване през август на неправителствена фондация, които констатират рязко увеличаване на домашното насилие над възрастни хора, упражнявано от собствените им деца и от близки млади роднини. Терорът над потърсилите помощ близо 5000 жертви на тормоза е бил упражняван основно в бедни семейства с безработни членове, където децата обикновено гледат на възрастните като на излишна тежест, от която трябва да се отърват.

Според официални данни на полицията, цитирани в местния печат, всяко шесто престъпление през първата половина на тази година е дело на непълнолетен извършител. Все по-често деца разбиват домове с взлом, увеличават се техните кражби от молове и магазини. Миналогодишна статистика на експерти от МВР сочи, че 6 на сто от убийствата в България са извършени от деца, чиито прояви на насилие стават все по-жестоки. Данни на официални органи сочат, че всяко пето от сексуалните посегателства и 11 на сто от телесните повреди също са осъществени от малчугани, тяхно дело е и всяко десето изнудване…

Простотия до шия

Какви всъщност са основните причини за тази вихреща се младежка престъпност и насилие? Икономическата криза или сбърканият модел на българското общество? Загубата на традиционните семейни ценности или „светлите” примери за мафиотско подражание, с които медиите под една или друга форма всекидневно заливат съзнанието на подрастващите? Всяка от тези причини естествено допринася за влошаването на ситуацията, но малцина са онези, които търсят корените на злото в катастрофиралото българско образование.

В страната с най-ниския в ЕС бюджет за училища и университети (но най-висок за полицията!) едва ли може да се очаква нещо по-различно. Увеличаващият се брой маргинализирани и безпросветно неграмотни млади хора вече формира критичната маса, като това принуждава все повече деца и младежи, в чието образование се мъчат да инвестират семействата, а не държавата, да предпочетат да учат и живеят в чужбина. От друга страна утайката от млади насилници, потенциални убийци, крадци и разбойници вътре в страната постоянно се сгъстява, за да достигне един ден до неизбежната социална експлозия, която би имала непоправими последици за и без друго обреченото демографски общество.

Страшно е да се говори по тези въпроси броени дни преди началото на новата учебна година в България. А би трябвало, най-малкото заради малцината все още невинни същества, които за първи път ще прекрачат училищния праг. И които в подобна обстановка могат съвсем скоро да се сдобият с първото си джобно ножче. Което едва ли ще използват само за подостряне на училищните моливи…

Автор: Георги Папакочев, Редактор: Александър Андреев

One thought on “Невръстните български килъри

  1. Лошо, много лошо,но на кой ли му е зор.Само пълен икономически и духовен упадък могат да родят тежка престъпност.“Бедността не е порок,но е майка на всички пороци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *