29/03/2024

Силни магнитни бури ще ни тормозят до края на месеца

Силни магнитни бури връхлетяха Земята. Причината са мощни изригвания на слънцето. През последните дни се наблюдава повишена слънчева активност. Потокът от протони от слънцето е изключително силен. И въпреки че не е опасен за космическите спътници, неговата мощност според учените ще нараства. Очаква се днес плазмата да достигне Земята, което да доведе до анормална магнитна активност, съобщи bTV.Магнитни бури, предизвикани от изригвания на нашата звезда, ще ни удрят почти през ден до края на септември. Най-критично обаче е в дните, когато слънчевата активност през деня ще е съчетана с пълнолуние нощем (около 13 септември). Дните с магнитни бури до края на месеца са 10-и, 13-и, 17-и, 21-ви и 26-и, допълва „Стандарт“.

Според учените хората усещат ефекта от слънчевите изригвания един-два дни след като станат факт. По време на магнитните бури се увеличава съдържанието на радон във въздуха, който всъщност влияе на човешкия организъм. Концентрацията му достига своя пик едва през първия и втория ден след изригването.

Днес броят на метеорологично чувствителните хора в България достига до 80% от общия брой на населението. Интересното е това, че през 70-те години на миналия век хора с метеозависимост са били само 30-35%. Причина за увеличаването на хората, зависими от метеорологичните условия, е в това, че те все повече се отдалечават от природата. По-чувствителни към метеорологичните условия са хората със сърдечно-съдови заболявания, нарушен сърдечен ритъм, исхемична болест на сърцето, отслабена имунна система и при хора с високо кръвно налягане и силен стрес. Затова в дните със силни магнитни бури броят на инфарктите и инсултите значително се увеличава.

Магнитните бури влияят както на болните, така и на здравите. Младите хора и спортистите най-малко се влияят от тях. При силни магнитни бури у хората се появяват признаци на сънливост, умора, отпуснатост. Хроничните заболявания се увеличават. Първите симптоми при магнитни бури са: безсъние, безпричинна тревога, сънливост; сърцебиене и повишено кръвно налягане; тежест в главата и световъртеж; силно изпотяване и втрисане; умора, отслабване на вниманието и на паметта.

Никой обаче не може да се скрие от магнитните бури, тъй като те проникват безпрепятствено навсякъде. Следователно възниква въпросът: как можем да си помогнем да ги преодолеем по-лесно?
При внезапни промени на метеорологичните условия кислородът във въздуха рязко се понижава, което води до кислороден глад на мозъка и на тъканите на организма. Това е и причината на поява на горепосочените симптоми.
Затова единствените начини да се спасим от влиянието на магнитните бури са:
– активно спортуване;
– в диетата трябва да се включват повече плодове и зеленчуци. В случая много полезно е зелето, тъй като то съдържа аминокиселини, ферменти, витамини, минерални соли, бактерицидни вещества, които подобряват дейността на сърдечно-съдовата система;
– да не се ядат храни, които съдържат голямо количество животински мазнини (сланина, овче месо и тлъсто свинско месо);
– цялата диета трябва да бъде ориентирана към плодове, зеленчуци и др. по-лесни за усвояване храни, съветват експерти.

По-чувствителните хора трябва да не се пренапрягат. Хипотониците и хипертониците, както и хората с хронични сърдечни заболявания, да имат под ръка лекарствата, които ползват. Хората реагират на магнитните бури различно – едни се чувстват зле 2-3 дни преди тях, други по време на бурята, а трети – 48 часа от началото й.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *