26/04/2024

Кирил Рашков спестил от данъци скромната сумичка от 7 милиона

Минимум по 1 млн. лв. данъци за последните 7 години не е платил Кирил Рашков-Цар Киро, показват предварителните сметки на разследващите по ревизиите, които НАП прави на фамилията на ромския бос, предаде БНТ. Рашков дължи 75 000 лв. данък сгради и такса смет за два имота в Пловдив. [Още…] Главният прокурор Борис Велчев разпореди преди дни проверка на доходите на Рашков. Магистрати предупреждават, че сумата може да нарасне значително, тъй като установените до момента задължения са само за Рашков като физическо лице. От НАП не уточняват за какъв бизнес, доходи и имотни сделки не са платени данъци.

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство срещу Рашков за неплащане на данъци в особено големи размери. Близо 6 милиона лева данъци само за алкохол дължи ромският бос, писа в. „24 часа“.

Кирил Рашков дължи 75 000 лв. данък сгради и такса смет за два имота в Пловдив. Сумата е натрупана за периода 1998 г. – 2007 г., съобщи БНР. Oбщина Пловдив установила, че Цар Киро изобщо не е плащал данък сгради и такса смет откакто е декларирал двата имота.

През 2008 г. общината е изпратила до Комисията за държавни вземания сигнал за неплатените местни данъци, но досега няма информация дали са предприети действия.

Необитаема стои офис сградата близо до понеделник-пазар в Пловдив. Построена е от Рашков в нарушение на първоначалния план.
Според заместник-кмета на Пловдив Александър Долев Дирекция строителен надзор към регионалното министерство е узаконила офис сградата на цар Киро в Пловдив при действащ нов Закон за устройство на територията, който не е позволявал това.

„През 2004 г. Дирекция за национален строителен контрол в София явно е извел преписката от Пловдив и узаконява сградата, което е абсурдно. И аз няколко пъти задавам въпроса кой е подписал там, на какви законови основания, дали пък няма друга мотивация да попише“, заяви Долев. От Националния строителен контрол засега не отговарят на поставените въпроси за двата имота.

В прокуратурата няма данни за чадър над Кирил Рашков, коментира  обвинител номер 1. Срещу ромския бос е имало сравнително малко преписки в прокуратурата, по част от тях има осъдителни присъди и само една е прекратена. Велчев обясни, че се проверяват и над 20 местни „феодали“ в страната.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев обясни, че няма информация МВР да е субсидирано от фирми, свързани с Рашков или от хора от неговото обкръжение. Но даренията са прекалено много, прави се проверка, добави той и подчерта, че откакто е на поста, ведомството не е получавало дарения от други „барони”.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *