30/01/2023

Четвърти GSM оператор влиза на българския пазар

Търг за четвърти мобилен оператор обяви Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Началната тръжна цена е близо 50 милиона лв. Победителят ще получи разрешение за ползване на мобилната мрежа за срок от 15 години.

Депозитът за участие е 2 милиона. От комисията съобщиха, че до момента интерес към тази възможност са проявили 6 компании, съобщи bTV. Търгът е насрочен за 7 декември.В момента в България работят три мобилни оператора – „Мобилтел“, „Глобул“ и „Виваком“. Според експерти търгът за четвърти оператор е закъснял, а цената за влизане на пазара е висока, пише „Дневник“.

Решението за обявяването на търга за четвърти играч на пазара е провокирано от заявление на компанията „4ДЖИ КОМ“ от началото на юли.

„Бяхме длъжни да обявим търг, тъй като свободният ресурс не може да задоволи всички искания“, каза председателят на КРС Веселин Божков (на снимката) в неделя. Той добави, че началната тръжна цена е според таксите, които се събират от комисията. „Има формула, по която се изчислява цената на базата на таксите, определени от Министерския съвет. Има коментари, че е висока, но когато се приемахаха таксите, никой не възрази“, каза още Божков.

Той добави, че ще може да каже имената на компаниите, проявили интерес към четвъртия лиценз за мобилен оператор, в понеделник. Спомена обаче, че сред тях са и сега присъстващите на пазара оператори, и подчерта, че заявеният интерес не означава, че те ще участват в търга.

dir.bg

(Visited 159 times, 1 visits today)

One thought on “Четвърти GSM оператор влиза на българския пазар

  1. Трудно ще му е на четвъртия оператор, но пък в конкуренцията се ражда истината. Даже появата на нов участник на този пазар е закъсняла…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *