22/02/2024

Дискавъри: Българите се вълнуват от задгробния живот

Проучване на телевизионен канал Дискавъри показва, че сърбите най-много се интересуват от въпроса за смисъла на живота, докато българите, хърватите, румънците и словенците са по-любопитни какво става след смъртта, съобщи БТА.
Проучването е направено по повод предстоящото излъчване на новия сериал „Пожелахте да знаете“. Според него 41 процента от сърбите вярват, че светът е създаден от бог, а 42 процента – че е резултат от големия взрив. Около 57 процента от българите вярват, че светът е възникнал след големия взрив, както и 57 процента от хърватите и 53 процента от словенците, докато 49 процента от румънците мислят, че светът е създаден от бог.

Около 40 процента от сърбите не вярват в съществуването на извънземни, други 40 процента смятат, че те съществуват, но още не са влезли в контакт с нас. Освен това в Сърбия е голям процентът на хората, загрижени, че извънземните ще завземат нашата планета, и техният брой е много по-голям в сравнение с останалите страни в Югоизточна Европа.

След сърбите най-скептични по въпроса за съществуването на извънземни форми на интелект са румънците и словенците, докато 67 процента от хърватите смятат, че съществуват извънземни, като две трети от тях вярват, че извънземните вече са влезли в контакт с нас, макар че това се държи в тайна, а една трета мислят, че чуждите цивилизации още не са се свързали с нас.

С приближаването на 2012 г., когато според пророчеството на маите ще дойде краят на света, голям брой анкетирани в петте страни смятат, че той ще бъде предизвикан най-вероятно от природни катастрофи. Религиозният апокалиптичен сценарий за край на света е много по-вероятен за румънците, отколкото за техните съседи.

Апокалипсисът е приемлива версия и за сръбкините, които вярват, че краят на света ще настъпи, както е описано в библията. Около 21 процента от хърватите, 22 процента от сърбите и 22 процента от словенците смятат, че причина за края на света ще бъде човешка грешка от рода на война или ядрена катастрофа, но това мнение се споделя от значително по-малко българи и румънци.

Изненадващи са резултатите от проучването във връзка с продължителността на живота. Само двама от 10 души са казали, че искат да живеят вечно, а най-малко са били мечтаещите за безсмъртие в Сърбия и Словения. Повечето сърби, около 67 процента, са доволни от продължителността на живота в наше време, както и румънците, докато българите, хърватите и словенците копнеят да живеят по-дълго – между 100 и 200 години, но не и вечно.

Проучването е извършено през август и септември от компания Deadalus Millward Brown чрез анкета на над 3 000 мъже и жени (по 600 във всяка страна) на възраст над 18 години, които живеят в градски райони в Югоизточна Европа.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *