20/04/2024

Поклон за Апостола Левски!

Днес се навършват 138 години от трагичната смърт на Васил Левски. По този повод пред паметника на Апостола в София ще се проведе възпоменателна церемония, организирана от  Столичната община, Софийската митрополия и общобългарския комитет и фондация „Васил Левски“.

По традиция от 17 ч. в храма „Св. София“ ще започне архиерейската панихида, а от 18 ч. – митингът-поклонение пред паметника на Васил Левски. Встъпителни думи към присъстващите ще отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. Официално слово в памет на Апостола на свободата ще произнесе проф. Иван Илчев – ректор на Софийския университет.

Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев, на хоровата формация „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Свое есе, посветено на Васил Левски, ще представи и Весела Минчева – ученичка от 11-и клас на 35-о СОУ.

Традиционният туристически поход „Последният път на Апостола“ започва в Ловеч 6.45 ч. В 10.30 ч. ще бъдат поднесени цветя на Къкринското ханче – мястото, където Левски е заловен, както и на паметника на Апостола в Ловеч.

Цветя на Къкринското ханче ще поднесе и министърът на транспорта Александър Цветков. Днес и утре в Ловеч се провежда и традиционният турнир по футбол за купата „Васил Левски“, в който участват възпитаници само на училища, носещи името на Васил Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *