26/04/2024

Юрист от Харвард оглави правителството в изгнание на Тибет

44-годишният юрист от Харвард Лобсанг Сангай положи днес клетва като премиер на тибетското правителство в изгнание, съобщи британският в. „Гардиън“. Тий поема поста от 76-годишния Далай Лама, който през март тази година заяви, че се отказва от политическата си роля, но остава духовен лидер на тибетските будисти.Сангай, който беше избран през април, положи клетва в Дхармсала, Индия, където е базирана администрацията на правителството, в присъствието на Далай Лама и на стотици будистки монаси.

Новият премиер заяви, че ще продължи подхода на Далай Лама в борбата за по-голяма автономия на Тибет в Китай. Пекин отказва да признае авторитета на Сангай. „Имаме желание да преговаряме с китайското правителство по всяко време и навсякъде“, каза той.

Сангай обеща да следва визията на Далай Лама за изцяло секуларно (светско) демократично общество.

Сангай е роден в индийския град Дарджеелинг и никога не е посещавал Тибет и е първият секуларен премиер, който поема политическото лидерство на тибетската общност.

Далай Лама заяви, че трябва да подаде оставка, защото се опасява, че след смъртта му ще избухне хаос, когато китайското правителство и будистките монаси ще спорят за наследника му.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *