29/03/2024

Гласят още една ваканция и по-дълга Коледа за учениците

Нова ваканция през есента и по-дълга Коледна ваканция предвижда Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2011/2012 година. Тези промени се предлагат в проект на заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов за графика за учебното време за новата учебна година. Документът е публикуван в сайта на МОМН, а бележки, становища и предложения по него могат да се изпращат до 16 август до дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОМН.

Есенната ваканция се предвижда да е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище в сряда – на 2 ноември. Досега около 1 ноември – Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.

МОМН предлага Коледната ваканция да започва по традиция от 24 декември, но да е по-дълга и да продължи до 8 януари, включително. Учениците трябва да са в клас на 9 януари или ваканцията ще продължи 16 дни. В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга Коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година.

През февруари 2012 година учениците ще имат и зимна ваканция. Тя се предвижда да започне на 23 февруари и да продължи до 26 февруари, включително.

Пролетната и Великденската ваканция от първи до 11-ти клас се предвижда да бъде от 7 до 16 април, включително. Пролетната и Великденската ваканция за учениците от 12-ти клас ще е от 12 до 16 април, включително.

Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.

МОМН предлага и неучебни дни през учебната 2011/2012 г. – заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване. На 21 май ще се състои матурата по български език и литература /БЕЛ/ за 12-ти клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас.

На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в седми клас по математика.

25 май ще е неучебен ден – по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Неучебен за учениците и учителите е и 24 май

dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *