29/09/2020

В. Танов: За две години „Лукоил“ не е внесъл и 1 стотика данък

След отнемането на лиценза, „Лукойл“ положиха големи усилия да наваксат и да успеят в рамките на една година да изпълнят тези изисквания. Това каза пред БНР Ваньо Танов, изпълнителен директор на Агенция „Митници“.Ние почти всяка седмица провеждаме срещи с техни екипи. Поетапно се внедряват уредите с цел в средата на следващата година 90% да бъдат изпълнени изискванията. Без наше съгласуване, не става поставянето на уредите, допълни Танов.

„Когато са готови с техническия проект идват при нас, съгласуваме и те започват изпълнението. В последния месец положиха огромни усилия, ако това беше направено преди година и половина, сега нямаше да има такива проблеми.

Лично аз не съм влизал в „Лукойл Нефтохим“ никога. Там влизат експерти, свършват си работата и докладват“, уточни Танов. Той каза, че новото е, че уредите трябва да предават данни към Агенция „Митници“ онлайн, да се види какво влиза, какво излиза и какви данъци са платени. „30% от уредите са монтирани в Нефтохим.

До края на октомври планът, който е представил „Лукойл“, е да бъдат 80% поставени уредите.

На една от площадките има проблем за поставянето на уредите, там инвестицията е свързана с реконструкция на пристанището и изграждането на сложна система, която да контролира, както вноса, така и износа на петрол“, подчерта директорът на митниците.

„През всичките години явно не е имало политическа воля или е имало страх да се предприемат мерки, затова тази активност, която „Лукойл“ сега проявява е можело да се случи още преди това“, категоричен бе Ваньо Танов.

„Аз твърдя, че „Лукойл“ до този момент е нулев данъкоплатец, тъй като преки данъци в последните 2 години не е внесъл и една стотника. Не „Лукойл“ е данъкоплатецът, а всеки един потребител.

Аз това не го наричам театър, а трябваше да стане ясно в държавата, че в много държави в ЕС е регламентирано примерно между 25-30% е възможно една фирма да държи като дял. В ЕС е казано да няма монопол и се смята една фирма да не притежава повече от 30%. В случая с „Лукойл“ стана ясно, че БДЖ и превозвачите са зависими изцяло от една фирма. Това е недопустимо за държавата„, категоричен бе Танов.

„Вярвах, че този път Административният съд няма да подходи по целесъобразност, а ще възтържествува върховенството на закона. Друг резултат се получи с отмяна на предварителното изпълнение, но пък има и положителни неща.

Крайната цел е „Лукойл“ да се приведе според изискванията, да има нужния контрол и по един или друг начин това ще се случи, когато има политическа воля за това. Недопустимо е държавата да има дългове към частни фирми. Когато аз дойдох в лицето на Агенция „Митници“, държавата имаше задължения от 340 милиона към частни фирми. В момента държавата в лицето на митниците не дължи никакви средства“, заяви още директорът на митниците.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *