25/04/2024

За първи път дама застава начело на МВФ

Френският финансов министър Кристин Лагард е избрана за първата жена-директор на МВФ, предаде АФП. 24-членният изпълнителен съвет на МВФ избра френския министър на икономиката, финансите и промишлеността с консенсус, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.  

Новият управляващ директор на фонда ще поеме поста на 5 юли с петгодишен мандат. Кристин Лагард ще замени своя сънародник Доминик Строс-Кан, който подаде оставка през май тази година, след като в Съединените щати му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел.

Единственият съперник на Лагард – управителят на централната банка на Мексико Агустин Карстенс, призна още преди няколко седмици, че е малко вероятно да спечели. Това стана, след като французойката си осигури подкрепата не само на Европа и САЩ, но и държави от Азия и Африка, и дори от Латинска Америка.

55-годишната Кристин Лагард ще трябва да оглави на момента съвместните усилия на МВФ и ЕС да спасят Гърция от банкрут. „Изключителният талант и широкият опит на (Кристин Лагард) ще осигурят безценно лидерство на тази необходима институция в критично време за глобалната икономика“, изрази увереност министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. Тя ще бъде един много компетентен ръководител, прогнозира Агустин Карстенс.

Елисейският дворец определи избирането на Кристин Лагард за управляващ директор на МВФ като победа за Франция.

Самата Лагард обеща в комюнике МВФ да продължи да служи на своите 187 страни членки със същата решимост и ангажираност.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *