26/04/2024

Нова изложба изпълни със светлина и цветове АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ

„Размерът има значение”, това каза не без вълнение художникът, галеристът и член на управителния съвет на Дружеството на пловдивските художници ( ДПХ) Вихра Григорова снощи при вернисажа на оригиналната изложба от живописни платна на 30 творци. Тя е кръстена необичайно за такава артистична изява – „ФОРМАТ XXL”. Платната са подредени в АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ. А изявата е посветена на предстоящата 100-годишнина от създаването на пловдивското дружество на художниците.

„Това голямо изложбено пространство на мол „Галерия Пловдив” предполага разкрепостени формати. Получил се е разлив на светлина и цветове, който е фантастичен”, заяви поетично при откриването на изложбата Вихра Григорова. Нека поздравим всички смели творци, защото големият формат не е лъжица за всяка уста”, каза още художничката и добави, че си струва изявите в този формат да се превърнат в традиция.

„Виновницата”  за това поредно събитие на територията на духа в Пловдив – кураторката на изложбата Венета Маринова – самата тя живописец и преподавател в СОУ „Св.св. Кирил и Методий”, обясни защо големият формат на творбите е нишката, която свързва платната на 30 различни автори. Те са използвали различни техники – маслена живопис, рисунки на хартия, рисунки върху платно, върху коприна. Тук има пейзажи, колаж, фигурални рисунки, абстрактни произведения. „При големия формат няма какво да ти спре ръката, обяснява Венета Маринова. В тази изложба ни обединява желанието да работим с размах”, добавя художничката.

Изложбеният салон АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ в мол „Галерия Пловдив” с огромното си пространство вече стана притегателно място за изявата на много художници. В делнични дни картините се разглеждат от 50-60 души. В петък, събота и неделя  обаче посетителите са стигали до 200 и повече души, сред които и чужденци. Често се случва и зрители с пълни колички от съседния хипермаркет да минават през изложбената зала. И вече стана традиция от всички изложби да има продажби на произведения на изкуството.

И това поредно артистично събитие се организира с подкрепата на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Града на тепетата и Южна България мол „Галерия Пловдив” и фирма „Сиенит”.

Изложбата ще продължи до 30 август.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *