22/02/2024

Учени изобретиха жив лазер от клетки на човешки черен дроб!

У хората са заложени потресаващи способности. Но повечето от нас дори не подозират за тях. И естествено, тези способности не се използват и не се развиват. И все пак има някои уникални личности, които по някакъв начин реализират това, което ни е подарено от природата. На някои по рождение е дадено повече отколкото на другите. Такива хора са например екстрасенсите.

Има хора, които виждат другите като рентген. Учени от медицинската школа на Масачузетския университет  (University of Massachusetts Medical School) доказаха, че човек може да вижда магнитното поле и да се ориентира без какъвто и да е компас.

Някои твърдят, че виждат другите като на рентген

Очите на птиците, на някои млекопитаещи и насекоми, са снабдени със специфичен протеин – криптохром, който позволява на притежателите им да чувстват магнитното поле. Свой криптохром имат и хората. Но…не действа. Само в краен случай при това – със същата сила, както и при по-малките ни „братя“.

Невробиологът Стивън Риперт като начало лишил мухи от собственият им „магнитен“ белтък. И те престанали да се ориентират в лабиринта с изкуствено магнитно поле. Преди това те успешно се справяли с тази задача.

След това учениет снабдил мухите с човешки криптохром. И способността им да се ориентират в лабиринта се възстановила. Мухите сякаш прогледнали „магнитно“. Ученият стигнал до извода, че благодарение на криптохрома и у хората е заложена способността да усещат магнитното поле.

„Трябва да признаем, че човекът има шесто чувство“, заявява ученият в портала LiveScience. Необходимо е само да се изясни по какъв начин ние използваме магнитната чувствителност“.

Генетици, физици и биолози от Харвард  (Harvard University) за първи път в света получили излъчване от биологически обект. Те изготвили жив лазер от клетки от човешки черен дроб. И той започнал да излъчва насочен кохерентен лъч със зелен цвят, който може да се види и с невъоръжено око.

Клетки от човешки черен дроб станаха първият в света жив лазер

Авторите на експеримента засега не са помислили за практическото приложение на своето откритие. Но излиза, че да се мятат лазерни лъчи чрез собствените органи, както са правили така наречените хора – Х, съвсем не е фантастика. Подобна принципна възможност действително съществува.

Биологичните лазери биха могли да работят не в „епруветка“, а като част от живите организми, съгласяват се харвардските учени професор  Seok-Hyun Yun и неговият колега Malte Gather.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *