26/04/2024

Учени: Не край на света на 21 декември 2012 г., а нова епоха – видео

Милиони хора по света вече броят дните до страшната дата – 21 декември 2012 г., когато според календара на маите ще настъпи апокалипсис. Но немският изследовател Свен Гронемаер заяви, че можем да се отпуснем, защото сме изтълкували неправилно посланието на древния народ. В действителност индианците са имали пред вид съвършено други събития, които съвсем не предвещават края на света.

Свен Гронемайер, експерт в областта на йероглификата, работи в университета Тоба в Австралия. Той дълго време изучавал надписите в храма, който се намира в древния град Тортугеро. Припомняме: според пророчеството с приключването на 13-я Бактун – период от 400 години, от небето ще дойде Болон Йокте. Това събитие ще се случи на 21 декември 2012 г.Немският експерт не е видял нищо зловещо в надписа и уверява, че става дума не за края на света, а за настъпването на нова ера. Календарът не завършва, а започва отново да отброява от нулата. Много изследователи са се изплашили от „магията на числата” и прекалено символично гледат на датата. Да, 13-т период свършва, вече без да се говори за тайнствени богове. А когато резултатите от дешифровката станали известни на обществеността, масовата паника станала неудържима.

Само че това възприятие на 13-я Бактун е характерно само за европейското съзнание. Древните маи смятали числото 13 за свещено. А пришествието на Болон Йокте на Земята не обещава катаклизми. Понятието „апокалипсис” отсъства напълно в културата на маите. В древните писания няма никакви предсказания за катастрофи, свързани със приключването на историческата ера.

„Ние неправилно сме разбрали какво е очаквал древният народ”, коментира Свен Гронемаер. Загадъчният Болон Йокте символизира промените, затова със своето пристигане на Земята, той ознаменува настъпването на нова ера. Тази дата индианците чакали с голямо нетърпение, планирали голям празник. А древният управител се готвел за среща с Бога, тъй като според традициите, тази среща трябвало да стане на Земята.

„Тази дата, безспорно, била символична. Тя обозначавала деня на сътворението, когато Болон Йокте ще създаде нова епоха за цивилизация, която ще просъществува през следващите 5125 години – до новата промяна”, обяснява Гронемаер.

Припомняме, че през миналата седмица в мексиканския древен град Паленке се проведе кръгла маса с участието на 64 специалисти по културата на маите от 12 стани по света. Те обсъдиха въпроса за дешифрирането на древните писания и в частност – на загадъчния календар от Тортугеро. Бяха изказани мнения, които напълно съвпадат с гледната точка на Гронемаер. Например – за циклите и за значението на бога Йокте в културата на маите.
.

http://youtu.be/pV53LMvvR84

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *