29/04/2024

Подреждат изложба в памет на Георги Божилов – Слона

Днес вечерта (13 юни 2011 г.) в Скобелевата къща, където се намира постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона”, ще бъде открита изложба на Златка Шеткова. Тя е традиционна, организира се по повод рождения ден на именития художник Георги Божилов – 13 юни и ще остане до края на месеца. Изложбата се организира по инициатива на фондациите „Георги Божилов – Слона” и „Бъдеще за България”. (На снимката: портрет на Слона, рисуван от големия художник Димитър Киров – ДиКиро)

Златка Шеткова показва 13 картини живопис, масло. Младата художничка е родена в Асеновград, завършила е художествената академия в София и има диплом от Международния институт за аудиовизуални произведения в Париж. Живее в Пловдив. Тя е режисьор на късометражни филми, на видеото „Има време” и на анимационния клип за песента „Напролет” на Дони и Нети. Зад гърба си има редица участия в общи изложби, както и самостоятелни изяви, но най-вече в София.

Скобелевата къща с постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона” се намира на ул.”Княз Церетелев” 1 в Стария град на Пловдив.

След Освобождението до смъртта си в нея живее майката на ген. Михаил Скобелев – Олга Скобелева (1823-1880), известна с благотворителната си дейност в помощ на пострадалото от турските погроми българско население в Южна България по време на Априлското въстание и Освободителната война. През 2003 г. в Скобелевата къща е уредена постоянна експозиция, посветена на творчеството на известния пловдивски художник Георги Божилов – Слона (1935-2001). Калканната стена откъм ул.”Съборна” е украсена с възпоменателно пано, живопис и мозайка по проект на Димитър Киров, в памет на Георги Божилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *