01/10/2023

Бактерията убиец удари и българските производители на зелечуци

Заразата, причинена от бактерията ешерихия коли, нанесе много голям голям удар на зеленчукопроизводителите не само в Испания, но и в целия Европейски съюз, включително и в България. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в интервю за предаването „Седмицата“ на „Дарик“.Кой има интерес от този заговор  – вижте тук.

До дни ще има и извънреден съвет на земеделските министри, на който ще бъде обсъден въпросът, който трябва да плати, за да бъдат компенсирани загубите, уточни Найденов.

„Тази криза показва, че системата на ЕС не работи добре, повече от 10 дни не може да се открие източникът на инфекцията. Нещо трябва да се прецизира в системата и това трябва да е урок“, коментира още министър Найденов.

Той заяви, че заради създадената психоза потреблението е паднало рязко, включително и в България. „Това се вижда и по цената на краставиците и на борсите, и на пазарите на дребно. Някои трети страни затвориха пазара за ЕС като цяло – Русия, Ливан. Това е много голям удар върху зеленчукопроизводителите в целия ЕС, но най-вече за тези в Испания“, отбеляза още министърът. „Това е много тежък удар и то в точно този сезон, в който традиционно се консумират все повече зеленчуци“, каза той.

Не краставиците са носители на заразата с ешерихия коли, припомни министърът официалното заключение и на Европейската комисия, и на немските власти. „Остава по-големия проблем – да се намери източникът на инфекцията“, изтъкна той. „Докато има неяснота и немските здравни власти не открият източника, в населението в целия ЕС ще останат съмненията, че може и да е от краставиците. Така че казването „не е от краставиците, но не знаем от какво е“ не е позиция и докато това не се реши потреблението ще бъде драстично свито“, отбеляза още земеделският министър.

Министърът съобщи още, че в България последният внос на краставици от Испания е бил през март. „Това е проверено и не подлежи на коментар“, заяви той и уточни, че сега европейският пазар като цяло се отказва въобще от зеленчуците. Найденов коментира още, че хипотезите за удар върху биопроизводството в случая с испанските краставици едва ли ще бъдат потвърдени, както и твърденията за умишлени действия от страна на Германия да измести Испания на пазара.

dnevnik.bg

(Visited 74 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *