18/04/2024

Вулкан избухна в Исландия, пепелта се издигна на 20 км

Най-активният вулкан в Исландия започна да изригва отново и след като затвориха основното летище на острова специалистите проверяват има ли вероятност да се повтори авиационната криза от април 2010г., предизвикана от друг вулкан на острова.

Метеослужбата на Исландия потвърди в събота, че Гримсвотн се е събудил, а медиите съобщиха за стълб от дим и пепел. В неделя авиационните власти Isavia обявиха, че стълбът е достигнал 20-километрова височина и затвориха за полети район от 120 морски мили (222 километра) около вулкана.

„Целта е да разберем по-точно какво се случва и какъв е ефектът от пепелта“, обяви говорителката на Isavia Хьордис Гунмундсдоттир. Ветровете в района са силни, но духат на север и засега се смята, че изригването няма да засегне европейския трафик в следващите 24 часа.

Малко след това бе обявено, че спира работата на летището в Рейкявик, а прогнозите са в следващите 6 часа облакътда покрие голяма част от острова и да затвори повечето летища.

Исландският вестник „Моргунбладид“ твърди, че изригването е по-силно от последното, станало през 2004г. Тогава се наложи пренасочване на полети на юг от Исландия, но не се стигна до затваряне на летища.

Гримсвотн се намира под ледника Ватнайокул в югоизточната част на страната, който е и най-големият ледник в Европа.

„Ройтерс“ цитира исландски специалисти, според които този път изхвърляната пепел е по-тежка от миналогодишното изригване и пада по-бързо на земята. През април 2010г. пепелта от Еяфятлайокул бе по-лека е ветровете я отнесоха на хиляди километри от Исландия.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *