20/04/2024

Ужас! ООН обяви война на Либия!

Съветът за сигурност на ООН гласува за военна намеса в Либия. Решението беше взето малко след полунощ българско време с 10 гласа „за“ и 5 „въздържали се“.

Резолюцията позволява да се предприемат „всички необходими мерки“ за защита на гражданите и на всички населени места, застрашени от атаките на силите на Муамар Кадафи. Те могат да бъдат само по въздуха. Изключва се всякаква сухопътна намеса и окупация на територията на Либия.

Съветът затваря небето над Либия и единствените полети, които ще са възможни са с хуманитарни цели. Държавите от Арабската лига са били помолени за съдействие за прилагане на мерките.

Въздушните удари могат да започнат до часове, прогнозираха дипломати след вота. Френски представители заявиха, че са готови да действат веднага.

Русия и Китай са гласували „въздържали се“, но не използваха правото си на вето при вземане на решението, съобщиха световните агенции. Другите държави, които се въздържаха са Германия, Индия и Бразилия. Според „Файненшъл Таймс“ е имало риск в последния момент още две държави, не е ясно кои, да гласуват „въздържали се“, което е щяло да преобърне резултата. Вестникът цитира дипломати, според които Катар и Обединените арабски емирства са обещали подкрепа още преди гласуването.

Резолюцията засилва оръжейното ембарго, наложено на Либия преди месец и съветът призова то да бъде стриктно спазвано.

Британският министър Уилям Хейг определи решението като жизненоважно, за „да се избегне по-голямо кръвопролитие“. „Това показва отговорност на членовете на ООН и това е отговорност, на която Великобритания трябва да отговори“, коментира Хейг, цитиран от АФП.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че техните войски няма да се включат във военните операции в Либия, съобщи „Ройтерс“. Позицията на страната обаче остава, че Кадафи трябва да спре войната срещу собствения си народ. Според Вестервеле те виждат „значителни опасности и рискове“ в предстоящите действия срещу режима в Либия. „Ройтерс“ отбелязва, че управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел не иска да плаши избирателите преди предстоящите важни местни избори на 27 март, още повече че Германия е внимателна с използването на сила след опита в Афганистан.

„Ройтерс“ прогнозира и риск за възможен разрив между Германия и партньорите й Франция и Великобритания. Последните две страни имаха водеща роля за приемането на резолюцията на ООН. Британските и френските дипломати убедиха дори първочално скептичната Америка и присъединиха и Ливан към усилията, за да покажат, че има арабска подкрепа.

Италия обяви, че е готова да предостави военните си бази за готвената атака срещу Кадафи.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *