29/03/2024

Ново бедствие в Япония: Започна серия от фалити

Земетресението на 11 март в Япония и последвалото цунами са довели до фалит 66 компании до края на април, съобщи ДПА, позовавайки се на проучване на Тейкоку Дейтабанк (Teikoku Databank Ltd)

Само 10 от тези 66 компании се намират в най-засегнатите райони – префектурите Ивате, Мияги и Фукушима, а 90 на сто са пострадали индиректно от стихията, предаде БТА.

Според проучването 20 от компаниите или 30,3 на сто са фалирали заради масовото въздържане на потребителите от покупки след бедствието. На фона на пораженията и страданията на жертвите, много японци започнаха да харчат по-малко, което се отрази много зле на икономиката.

Хотелиерският сектор е пострадал най-много, с осем фалита, следван от рекламната дейност и организаторите на мероприятия. Тези 66 корпоративни фалита са оставили без работа 1229 души, а общо пасивите им възлизат на 461 милиона долара.

От всичките 66 компании, 27 са малки предприятия с по петима и по-малко служители. Общият брой на фалитите е около три пъти по-голям от фалитите месец и половина след земетресението в Кобе през 1995 година. Действителният брой може да е много по-голям, тъй като е трудно да се обрисува пълна картина на пораженията за компаниите в пострадалите райони.

Над 14 800 души загинаха при земетресението на 11 март, а близо 10 200 се водят изчезнали, според последните данни на полицията.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *