20/04/2024

Ескалация: Над 40 загинаха, десетки са ранени при сблъсъци и пожар в Одеса

Активисти на „Десен сектор“ и на „Самоотбрана“ от Харков и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите в града, предадоха руски и световни агенции. От вратите и прозорците на сградата излизат пламъци, чуват се взривове, хора скачат дори от втория етаж.

В следствие на пожара, който обхвана втория и четвъртия етаж на сградата на профсъюзите в Одеса, са загинали 38 души, съобщи „Ройтерс“. От министерството на вътрешните работи на Украйна съобщават за 50 ранени, сред които и 10 пазители на реда.

Някои (30 души) са били задушени от дима, а други (8 души) са загинали, след като са скочили от прозорците на сградата.

Пред сградата гори и палатков лагер, обособен от активисти, събиращи подписи за провеждането на референдум за федерализацията на Украйна и за статута на руския език. Има сблъсъци в района и липсва милицията, Бърза помощ или коли на пожарната служба.

Според украинското министерство на вътрешните работи пожарът е с криминален произход, предаде агенция „Франс прес“.

Преди това в сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха четирима души и бяха ранени 15 души. Сред ранените има трима милиционери, сред които заместник-началникът на одеската милиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти.

Заради случващото се в Одеса депутатът от Върховната рада и кандидат за кмет Генадий Труханов призова президента на Украйна Олександър Турчинов и ръководителите на правоохранителните органи да въведат ред в града.

Кървавите безредици в Одеса са провокирани от няколкостотин футболни ултраси, дошли от Харков, и активисти на „Десен сектор“, дошли от Киев, съобщиха източници от правоохранителните органи на града.

Междувременно украинското министерство на отбраната съобщи, че в района на село Андреевка, близо до Славянск, се води бой, в който участват войници на Деветдесет и пета аеромобилна бригада на въоръжените сили на Украйна. В съобщението на министерството се казва още, че двама военнослужещи са загинали.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че центърът на град Славянск, където въоръжените сили на страната провеждат операция, все още се намира в ръцете на опълченците. Аваков добави, че жертвите сред сепаратистите са значителни и операцията ще продължи.

http://www.dnevnik.bg

Снимката е на Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *