18/04/2024

Едвин Сугарев: Казусът „Белене“ е престъпление срещу България

Едвин Сугарев

АЕЦ „Белене“ е престъпление спрямо българските национални интереси, заявиха на пресконференция представители на гражданско сдружение против проекта.
В сдружението членуват икономистът Красен Станчев, политологът Огнян Минчев експертът и бивш зам.-председател на енергийната комисия в 38-то Народно събрание Димитър Иванов, зам.-кметът на Столична община от СДС Иван Сотиров, бившите депутат от СДС Едвин Сугарев и Евгений Михайлов.

Те настояват за незабавно прекратяване на проекта. Според тях подписаният от НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ „Белене“ представлява отказ от това, за което страните са се разбрали преди 5 месеца – да създадат проектна компания.

„Липсата на проектна компания бе причината и германската компания РВЕ да напусне проекта, защото не е ясно как се менажира проектът, откъде идват парите“, заяви Иванов, цитиран от БТА.

По думите му с подписания от НЕК пореден анекс се изпълнява желанието на руската страна – да се върви към подписване на договор, без да има структурирана проектна компания и без да е ясен инвеститорът.
Иванов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан от хора, които имат интерес от реализирането на АЕЦ „Белене“ и членовете на сдружението ще му изпратят писмо, за да го информират подробно с всички технически аспекти на проекта.

Председателят на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев заяви на свой ред, че британската банка консултант HSBC има ограничена роля за определяне бъдещето на проекта.

„Консултантът може да направи финансово структуриране, но не и да каже на правителството дали да реализира проекта или не. Ако HSBC не направи подробен анализ, то ще излезе, че консултантът е нает, за да излезе проектът удобен“, каза Станчев по повод подписването на договора между банката и държавата.

По изчисления на ИПИ минималната цена на централата ще бъде около 11,5 млрд. евро, като от тях делът на българската страна е около 4 млрд. евро.
„Тази сметка е направена, без да се отчита оскъпяването на системите за сигурност и на ядреното гориво, възможността за удължаване на проекта и възможността да има кражби“, уточни Станчев, според когото проектът е по-опасен, отколкото се твърди.

Според него, ако „Росатом“ може да спре удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и бъде изградена АЕЦ „Белене“, зависимостта от Русия ще стане 90%.

„АЕЦ „Белене“ не е необходима до 2025 г. и това си личи от балансите на НЕК и заложените в енергийната стратегия на НЕК сценарии“, добави икономистът.
Той подчерта, че АЕЦ „Белене“ няма да бъде изгодна и за продаване на енергията извън границите на страната, защото енергията от нея ще бъде много скъпа.

Огнян Минчев пък заяви, че политическите рискове от проекта АЕЦ „Белене“ произтичат от факта, че с изграждането на централата ще се затвори пълният контрол върху енергетиката на България от страна на Русия. Монополът върху енергетиката на страната ще има и политически последствия, България ще остане изолирана от усилията на ЕС за енергийна сигурност и ще се породи криза в надеждността й като партньор на ЕС.

Казусът „Белене“ е престъпление срещу България, цели три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на БСП и сегашното – на ГЕРБ, се обвързват с този казус, коментира и Едвин Сугарев.

От сдружението уточниха, че предстои да бъде създаден интернет сайт, на който ще се публикуват всички материали за проекта. Ще бъде възложено на юристи да разгледат и всички договори и търгове, възлагани от НЕК и БЕХ за дейностите, които досега се извършени.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *