27/04/2024

Отнесени от цунамито…Или изумителният морал на японските управляващи!

Ден след кремацията на съпругата му Футоши Тоба отново е на работното си място – в кметството на опустошения от земетресението град Рикузентаката, за да ръководи операцията по възстановяване на града от най-тежката катастрофа в неговата история.

Футоши Тоба разговаря за последен път със съпругата си Куми на 11 март в 14:40 часа, за да се уговорят къде да вечерят с двамата им синове в петък вечерта. Тя обещава, че ще му звънне по-късно, за да потвърди.

Шест минути по-късно земетресение от 9-а спепен по Рихтер разлюлява Рикузентаката, прекъсва електрическите кабели и телефонните връзки. След по-малко от час стена от черна вода с височина над 12 метра се стоварва върху шестметровата защитна стена на града и го помита.
За секунди Футоши Тоба трябва да вземе

жизненоважно решение

да напусне поста си и да спасява съпругата си или да остане на работното си място. Избира да остане, за да изпълни гражданския си дълг и да организира спасяването на своите колеги. Решение, което отразява стоицизма на жителите на Рикузентаката – един от най-тежко пострадалите от земетресението японски градове. Една десета от 23-те хиляди жители на града загиват при природното бедствие. Повечето са отнесени от цунамито.

Двамата му синове, на 10 и 12 години, оцеляват, защото са били на училище, но съпругата на кмета няма този късмет, защото се намира в къщата близо до брега. „Когато погледнах към дома си, видях, че всички къщи са пометени.

Звукът от разцепващо се дърво бе проглушителен“, спомня си 46-годишният Футоши Тоба пред агенция „Франс прес“. Когато водата е започнала да се отдръпва, от Рикузентаката остава само хаос от смачкани коли, разбити дъски и изкривена стомана. Няма бензиностанции, банки, магазини. Болницата е изчезнала.

Тоба, който станал кмет на Рикузентаката месец преди земетресението, но цял живот е работил в градската управа, си спечели възхищението не само на съгражданите си, но и на света за своята самоотверженост пред лицето на личната трагедия.

Повече от месец след земетресението с епицентър на около 100 км от Рикузентаката всеки ден продължават да се откриват нови тела на загинали, а 90% от града е в руини. Въпреки размера на опустошенията Рикузентаката е един от първите градове, организирали временно настаняване на своите граждани. Над 36 семейства са настанени в нови жилища. Но спешно са необходими още поне 2000.

„Всички обичаме това място, то е нашият роден град, но възстановяването му ще отнеме 10 или 20 години, не е реалистично да се говори, че хората ще останат да чакат“, твърди един от оцелелите от цунамито, 26-годишният Рио Ямазаки.

Тоба също се опасява, че положението на града ще бъде забравено, когато медийният интерес утихне.

След земетресението японският премиер Наото Кан призова градовете по североизточното крайбрежие на Япония да бъдат построени на по-високи места, за да бъдат защитени от бъдещи приливни вълни. Тоба и другите местни политици ще имат възможността и отговорността да изградят селищата точно така. Те ще трябва да прилагат

нови планове

за защита на населените места от земетресения и цунами.

„Много хора твърдят, че случилото се е отвъд границите на очакваното, но аз смятам, че властите са отговорни да се подготвят за неочакваното“, коментира пред „Ройтерс“ Хидео Хигашикокубару, независим кандидат за губернатор на Токио.

Експерти призоваха да се направи нов земетръсен план на Токио. Според досегашните изчисления, ако земетресение с магнитуд 7.3 по Рихтер възникне под столицата въпреки високите стандарти, които се прилагат в строителството, ще загинат над 11 000 души, 210 000 ще бъдат ранени, близо един милион сгради ще бъдат разрушени, 7 милиона ще бъдат принудени да се евакуират, а една пета (около трилион долара) от икономиката на Япония ще изчезне.

С други думи, щетите ще бъдат три пъти по-големи от причинените от бедствието на 11 март. Специалистите смятат, че вероятността подобно земетресение да удари столицата Токио през следващите 30 години е 70%.

Въпреки огромните щети тя ще успее да се възстанови, твърди професор Такааки Като от Токийския университет, но според него вече е крайно време да се изготви план за действие при земетресение от 8 степен с цел да се минимизират щетите. 11 март показа, че вече няма неочаквани неща.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *