20/04/2024

Истина е: България има правосъдна система за богати и за бедни!

Джеймс Уорлик

В България има две правосъдни системи – едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата – за обикновените българи, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Поредните критики към съдебната система дипломатът отправи на кръгла маса на тема „Националната сигурност – стратегически обхват на престъпността“, която беше организирана от асоциация „Джордж Маршал – България“, предаде „Дневник“.

Той беше особено критичен към съда и прокуратурата около скандала с лобиста Красимир Георгиев, когато заяви, че „облакът Красьо виси над магистратите“.

Днес той подчерта, че в България трябва да има ефективна прокуратура и способна и честна съдебна система.
Макар обичайно да подкрепя действията на правителството, той изтъкна, че предизвикателството пред него е да установи върховенство на закона, за да гарантира, че няма да има „двоен аршин в правораздаването“. По думите му е нужно ефективно МВР, което не само да извършва необходимите арести, но и да спазва правата на гражданите и да събира годни доказателства.

Американският посланик подчерта, че националната сигурност не се отнася само до военната отбрана, а до организираната престъпност и способността на обществото да се бори с нея, цитира го Дарик радио. Той коментира, че кабинетът има политическа воля и е поел ангажимент за създаване на специализирани звена, които да осигурят ефективна връзка между тези институции, но засега борбата с престъпността не е на необходимото ниво.

Посланикът посъветва да се обърне внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и посочи, че Германия и Швейцария имат „силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците“.
В САЩ пък не е необходимо да има влязла в сила присъда за запориране на престъпно имущество, а ако не се докаже престъпление авоарите се размразяват, добави Уорлик.

У нас обаче вече се чуха много критики към промените в закона за отнемане на имуществото, като главно се смята, че с тях се нарушават правата на гражданите, има възможности за злоупотреби с власт и се създава стрес и несигурност в гражданския оборот и бизнес средата.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *