27/04/2024

В България – като в третия свят?

В българската провинция е като в Третия свят, българите не обичат турците, чужденците не искат да живеят в България, все повече неграмотни българчета в Хесен – това са някои от българските акценти в чуждестранните медии.

Във вестник Романия либера се натъкваме на обширен репортаж от България, озаглавен „Парадоксът на българския туризъм: от пътища, пълни с дупки, до ресторанти с маси „мултитач“. В него четем: „Дупки, много големи дупки и кирилица – така ще разберете, че вече сте в България. По 200-километровата отсечка от Гюргево до Варна са накацали сиви олющени блокове от ерата на комунизма, къщи без покриви, от време на време се мярка и някоя друга бензиностанция. Този пейзаж създава впечатлението, че се намирате по-скоро в страна от Третия двят, а не в една от най-добрите туристически дестинации за 2011, както обяви наскоро СиЕнЕн. Във Варна гледката се променя – блоковете стават по-цветни, виждат се молове, хотели с повечко звезди и исторически забележителности. Дупките в асфалта обаче си остават.“ По-нататък авторът се спира подробно на търговския пейзаж в морската столица. От статията научаваме, че през делничните дни в един мол влизат между 8 и 10 хиляди души дневно, а през събота или неделя между 15 и 17 хиляди.

България: между Третия свят и високите технологии в бароветеBildunterschrift: Gro?ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България: между Третия свят и високите технологии в баровете

Румънският вестник обръща внимание и на най-скъпия български ресторант Fusion Club Voyage, който предстои да отвори врати във Варна. Инвестицията е за 1 милион, а масите вътре са със сензорен екран, от който избирате менюто си, посочва изданието. В публикацията са споменати и цените на някои туристически пакети за Великденските празници и лятото.

За Турция Балканите са като собствен терен, четем в обширна статия за южната българска съседка, публикувана в портала eurasischesmagazin.de. Османците присъстват в региона от 1393 (завладяването на България) чак до 1912 (освобождаването на Македония), пише авторът Волф Ошлис. У балканските народи все още е прието османското владичество да бъде описвано като крайно негативно. През 1893 българският писател Иван Вазов публикува романа си „Под игото“. Оттогава насам думите „иго“ и „робство“ са синоним на „владичество“. Съседките на България не са по-приятелски настроени. Причините за това могат да бъдат открити например в литературата на сръбския носител на Нобелова награда Иво Андрич, в чиито романи са описани всякакви турски бруталности с ужасяващи детайли. В македонските народни песни пък се пее за „проклети турци“, а сръбски поговорки гласят: „Нямай вяра на турчин“. С други думи – на Балканите турците никога не са били обичани.

Австрийският Ди Пресе се спира днес на скандала, развихрил се около собствениците на най-тиражните всекидневници в България – Карл Хабсбург и българските му партньори. В статия, озаглавена „Професия внук“, четем: 50-годишният Карл Хабсбург-Лотринген е най-известен като внук. Неговият дядо е  последният австрийски кайзер. Хабсбург се пробва като политик и бизнесмен, но и двете му начинания не се увенчаха с особен успех. В момента пък един български олигарх се опитва да го изолира от техния общ медиент проект. Хабсбург говори за „бунт“ и „въстание“ и отново се чувства несправедливо третиран. По-нататък авторът на публикацията се спира на някои от по-важните моменти в биографията на кайзерския внук.

Стара Загора - в плен на автоматите за кафеBildunterschrift: Gro?ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Стара Загора – в плен на автоматите за кафе

„Улицата на кафе автоматите“ гласи заглавие в австрийския Дер Щандарт. В статията е описана старозагорската улица Цар Симеон Велики, на която на дължина от 400 метра имало осем кафе автомата. Тенденцията е покачваща се, пише вестникът. Ставало въпрос за колективна спекулация, обхванала търговците на дребно. В града се носел слухът, че с кафе в пластмасови чашки можело да се измъкнат още малко пари от малките джобове на българите. Кафето от автомата струва 40 стотинки, в заведение цената му е тройна, отбелязва австрийското издание.

В сайта на ЕК еuropa.eu откриваме най-новия доклад за демографските промени в ЕС. От него става ясно, че през 2009 година Ирландия и Италия са били страните с най-висока средна възраст на родилките – съответно 31.2 и 31.1 години. Най-ниска пък е тази на българските майки – те раждат средно на 26.6 години. Следват ги румънките – с 26.9 години. Средната възраст на родилките в Германия пък е 30.2 години. От същия доклад научаваме, че докато през 1993 продължителността на живота в България е била 67,7 години за мъжете и 75,1 за жените, то през 2009 година тя се е покачила на 70,1 години при мъжете и 77,4 години при жените.

На европейския доклад за демографските промени се спира и руският сайт news.ng.ru, който акцентира върху това, че чужденците не обичали особено много България. През 2009 година те са представлявали едва 0,3 % от населението на страната (7,6 млн българи срещу 23 838 чуждестранни граждани). Още по-малко чужденци пък са живели в Полша и Румъния – само 0,1% от общото население. Най-обичани са Люксембруг – с 43% чужденци, и Латвия – със 17%.

Българките - най-младите майки в ЕвропаBildunterschrift: Gro?ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Българките – най-младите майки в Европа

В портала urlaub-im-web.de откриваме информация за ловния туризъм в България. През 2010 година броят на чужденците, участвали в ловна екскурзия в страната, е бил по-висок, отколкото този на българите – 3.992 чужди срещу 3.761 местни ловци. Най-многобройни били ловните туристи от Германия, Франция, Италия, Испания и Гърция. А груповият лов на глигани бил най-голямата ловна атракция. Държавните ловни стопанства са отбелязали над 2 милиона евро приходи от ловния туризъм, четем още в публикацията. Трите ловни района с най-много постъпления са били Черекица, Росица и Черни Лом.

От сайта hna.de научаваме, че в провинция Хесен се увеличава броят на учениците чужденци, които нямат никакви познания по немски език. Най-многочислени са групите на децата от Афганистан и тези на българските турци. Повечето българчета са неграмотни, отбелязва авторът на публикацията.

Мексиканските издания информират, че в събота 25-годишна българска туристка се самоубила в Канкун. Младата жена скочила от 19-ия етаж на хотел. В същия курорт през уикенда се самоубил и един канадски младеж, съобщава сайтът оem.com.mx.

Дойче Веле АГ/Мария Илчева/Даря Попова-Витцел, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14965326,00.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *