11/04/2021

Шампанско без сълзи от самовлюбени депутати в последния ден на 41-то НС

Два месеца преди края на мандата му, протестите и политическата криза „закриха“ 41-ото Народно събрание. Това обаче не пролича на фона на гърмежите с шампанско и усмивките за спомен на депутатите в последния им работен ден.

В прощалните изказвания от парламентарната трибуна се говори за нов морал, етика, използваха се научни термини, чуха се редовните обвинения, намесиха се и библейски мотиви.

Парламентарният председател Цецка Цачева направи дисекция, че „като живо образувание демокрацията черпи сили от народа“ и говори за „демократична парламентарна публичност“.
Тя патетично обясни, че:

„Оплетени в политически страсти и амбиции, все в името на народа, който ни е овластил, днес сме стреснати от неговия вик, защото в последния месец народът извика. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода. Много неразбиране се е натрупало. То отприщи гнева на хората и нас, депутатите от 41-вото НС не ни отмина ориста да изживеем този гняв“.

„България няма нужда от идоли, от месии, защото няма месиански решения, няма магически решения за нито един проблем. Реализирахте едно опасно политическо инженерство – да разбиете парламентарните групи, за да си купите депутати – това е най-уродливото явление в историята на парламентаризма“, упрекна управляващите председателят на ДПС Лютви Местан и отсече, че се е видяло „поредното крушение на идолите“, изроден модел, в който една персона се поставя по-високо от демократичните институции.

Синият лидер Иван Костов пък упрекна бившия вече премиер Бойко Борисов, че е напълно неспособен да различава доброто и злото:

„В постоянния си флирт с носталгията по комунизма Бойко Борисов стигна до неколкократната реабилитация на бившия комунистически диктатор Тодор Живков и допусна честване на дъщеря му в Софийския университет. Така сам подготви почвата за възкръсване на червено-кафявия комунизъм, за който всички твърдяха, че е погребан“, заяви съпредседателят на Синята коалиция и нарече парламента, доминиран от ГЕРБ, едноличен слуга на изпълнителната власт.

Зам.-шефът на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов бе мрачно колоритен: „Символът на управлението на ГЕРБ ще бъдат хората-факли, доведени до крайно отчаяние. „Калинката“ без диплома пък се превърнала в символ на кадровата политика на управляващите досега. От ГЕРБ останала пък само абревиатурата.

Парламентът започна с висок рейтинг в зоната на прегряването, за да се срути до най-ниско ниво, до фризера, описа той.

Найденов видя, че „богопомазаните“ управляващи живеят в своя собствена паралелна реалност с морала си.

Не забрави и постната пица на Симеон Дянков, която се превърнала в емблема на финансовата ни политика.

„Бяхме нови лица, допуснахме грешки, които ни послужиха за урок. Липсата на опит беше причина за забавяне на темпото. Но ние наложихме нов морал в политиката“, категоричен бе обаче председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. За да даде ясен пример, тойдобави: „С ръка на сърцето и с чиста съвест мога да заявя, че направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в гласуването на закони. Но злобата и омразата надделяха над градивното и позитивното“.

Гордост имаше и в думите на председателя на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ, която често влизаше в словесен двубой с опозицията:

„Тръгвам си с гордост от това, което съм направила като юрист и като председател на правната комисия“, похвали се тя пред журналисти.

Социалистката Мая Манолова, една от най-големите критици на управляващите, призна, че може би на моменти е изглеждала прекалено остра и рязка, но хората заслужавали да бъдат възмездени. Но напразно – нарече ГЕРБ „глухоням опонент“.

„Насреща си имахме стена от мълчание, която се разчупваше само заради някакви махленски закачки, които са обидни за висотата на тази сграда“, засегна се тя.

Манолова редовно „захапваше“ премиера Борисов и репликите им често прескачаха добрия тон.

„Колега Станишев, пускайте ми ги една по една – просто това е много силен психологически натиск върху мен“, поиска шеговито през 2011 г. премиерът от лидера на БСП Сергей Станишев да поукроти Манолова и колежката й Корнелия Нинова.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не уважи и последното заседание на това Народно събрание.

Депутатите от „Атака“ също имаха „отсъствие“, след като в знак на протест напуснаха Народното събрание на 6 март.

За прощалната снимка на депутатите бяха махнати загражденията пред сградата, сложени заради протестиращите.

http://dnes.dir.bg/news/deputati-ostavkata-boyko-borisov-13356337

(Visited 88 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *