26/04/2024

Журналистка от София спечели наградата за поезия „Добромир Тонев“

Победителката Оля Стоянова и професор Огнян Сапарев

Със сълзи в очите, с усмивки на лицата, с неповторима атмосфера в претъпканата книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” и с почти видимото присъствие на незабравимия Добромир Тонев премина снощи връчването на наградите от Първия национален конкурс за поезия на името на поета.

Повече от 100 млади творци – до 35-годишна възраст с над 300 творби се включиха в анонимния конкурс. Първа награда от Първия национален конкурс „Добромир Тонев” журито в състав професор Огнян Сапарев, Тодор Чонов и Станислава Станоева единодушно присъди на Оля Стоянова Джакова – журналистка от София, която пише на тема култура във вестник „Дневник” и е авторка на четири книги.

Победителката в конкурса се запалила да участва, защото преди три години представила във вестника посмъртната книга със събрани стихове на Добромир Тонев на издателство „Жанет 45”. „Много ми хареса”, обясни поетесата.

На второ място се класира Ружа Матеева от София, а третата награда бе за Асан Хаджипехливанов от Плевен. 18-годишната Емилия Найденова, също от столицата, спечели специалната награда на „Сиенит холдинг” – уикенд за двама в хотел в Банско. Чавдар Каришев, директор на радио „Пловдив”, връчи специална награда от името на медията на единствения класирал се в този конкурс пловдивски поет – Веселина Балтова.

В книжарница „Форум” бяха дошли майката на поета леля Пенка, необикновено красивата му дъщеря Павлина, която прилича на баща си, внучката на поета, както и бившият президент на България Петър Стоянов, собственичката на издателство „Жанет 45” Божана  Апостолова, поетите Петър Анастасов, Тодор Чонов, Здравко Гълъбов, приятели, почитатели на Добромир Тонев и – въобще, ценители на изящната словесност.

Над 200-та седящи места не стигнаха, някои като Анастас Бадев, бившият зам.кмет на Пловдив по културата, седнаха на стълбището в книжарницата, а други като шефката на БНТ – Пловдив Десислава Шишманова останаха прави. По време на литературната среща на голям екран вървяха подбрани кадри от филма на БНТ за пловдивския поет.

Оказва се, че въпреки озъбеното време, в което живеем, в което „След тебе злото тича като хрътка”, както казва в едно от стихотворенията си Добромир Тонев, поезията в  България не е мъртва. „Завиждам на младите, които за първи път ще прочетат стиховете на Добромир Тонев, каза професор Огнян Сапарев от Пловдивския университет, който бе и председател на журито на конкурса. „Най-после се оценява какъв поет е бил Добромир Тонев”, добави той.

Невероятно лиричен, но и с изключително чувство за хумор, освен разтърсващите душата стихове, Добромир Тонев е писал и много шаржове за приятелите си, за поети и литератори, които заедно с него бяха и част от пловдивската бохема.

Актьорът от Драматичен театър – Пловдив Петър Тосков прочиташе по един такъв шарж, а който се разпознаваше в него ставаше и „отговаряше”. Божана Апостолова и Петър Анастасов отвърнаха със стихове, посветени на Добри, както го наричат близките му, президентът Петър Стоянов, поетът Тодор Чонов, Здравко Гълъбов, проф. Сапарев – със спомени за поета.

Петър Стоянов призна, че годините му с Добри са били едни от най-хубавите. „Той беше душата на компанията. Искам да поздравя майка му”, каза Стоянов. „И Павлинка – нямаше да я позная, макар цяла нощ да пихме, когато се роди”. Водещата на церемонията по награждаването София Несторова пък специално благодари на общинската съветничка от СДС и ресторантьорка Тони Симидчиева. Добромир Тонев е бил един от най-близките духовни приятели на Тони и тя е събирала и кътала всяка негова дума, написана на хвърчащо листче или на салфетка.

Тони Симидчиева е инициаторът и човекът осигурил наградите за конкурса. Поетичната надпревара и литературната среща по случай 10 години от смъртта на Добромир Тонев се осъществиха с общите усилия на Академия „Добромир Тонев”, мол „Галерия Пловдив”, „Сиенит холдинг”, дирекция „Култура” при Община Пловдив, Дружеството на писателите – Пловдив.

Организаторите твърдо са решени да превърнат националния конкурс в традиционен. А по предложение на проф. Огнян Сапарев възрастовата граница на участниците в него ще бъде вдигната на 45 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *